Meghibásodott az Anker-óra, Bécs egyik nevezetessége

0

Már néhány napja hiába várnak a Bécsbe látogató turisták délben a belváros egyik nevezetessége, az Anker-óra előtt, ugyanis a szerkezet meghibásodása miatt nem vonulnak körbe a számlap előtt a híres óra figurái.

Minden délben több tucat turista gyűlik össze a Hoher Markton, hogy a különleges óra játékában gyönyörködhessen. Az óraütések és a harangjáték továbbra is hallható, de a történelmi alakok nem járnak már körbe a négy méter átmérőjű számlap előtt.
A “felvonulás” a Mária Terézia és a hitvese, Lotharingiai Ferenc István alkotta páros, valamint a délben megjelenő Josef Haydn között akadt el.
Az óra a nyári időszámításra való átállítás után mutatta először a meghibásodás jeleit. A festett fémalakokat egy villanymotor mozgatja egy fogaskerék és egy lánc segítségével. A karbantartók arra gyanakszanak, hogy a lánc mondta fel a szolgálatot. “Ez a lánc már 99 éves, nagyon régi – egy idős hölgy, akinek már lehetnek ízületi problémái” – mondta Andrea Filoxenidis, az óra tulajdonosának, a Helvetia Biztosítónak a szóvivője az ORF televíziónak.
Egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a javítás.
Az órát Franz von Matsch, a múlt századforduló híres osztrák festőművésze tervezte 1913-ban szecessziós stílusban. A szerkezet az egykori Anker biztosítótársaság reklámjaként szolgált.

[icon name=”icon-info-sign”] MTI
[icon name=”icon-picture”] http://utazas-nyaralas.info

Facebook