Az első ismert földrengés Magyarország területén, melyről feljegyzések maradtak fenn 456. szeptember 7-én, este történt Savariaban – derül ki a foldrenges.hu cikkéből. A korabeli leírások szerint a földrengés Avitus uralkodásának idejében (455-456) történt.

Severinus életét nyomon követő munkában található a legpontosabb utalás a rengés idejére és erejére:

“Még csak néhány napja élt a városban, amikor az Asturis pusztulása miatt tartott háromnapos ájtatosság utolsó estéjén szokatlan hevességű földrengés rázta meg a helységet, olyan erejű hogy a falak között tanyázó rugi katonaság körében pánik tört ki. Félelmükben kitódultak a városkapun, és azt hívén, ellenség tört rájuk, a sötétben még egymást is kaszabolták.”

A portál ugyanakkor hozzáteszi, hogy a több, mint ezer évvel ezelőtti földrengés Szombathelyen valószínűleg nem volt katasztrofális, hiszen nem találtak a városban, vagy annak környezetében levő geológiai feltárásokban nagy rengésekre utaló nyomokat.

2020. december 29-én, kedden újabb, a korábbiaknál erősebb, 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg Horvátországot, a természeti katasztrófának több áldozata és sérültje is van. A rengés olyan erejű volt, hogy Magyarország dunántúli területein, többek között Pécsen, Nagykanizsán és Budapesten is érezhető volt, de sok észlelés érkezett Vas megyéből és Szombathelyről is.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője ugyanakkor a Telex megkeresésére elmondta: Magyarország nem tartozik a földrengésveszélyes országok közé, a hazánkban tapasztalható enyhébb földrengések mindössze tárgyak megmozdítására elegendőek.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizennyolc − 17 =