Pilismaróton született az az orvos-mentőtiszt, aki 1912 egyik áprilisi hajnalán talán élete legnehezebb feladatát látta el: egy elsüllyedt hajó túlélőinek igyekezett mielőbb a megfelelő orvosi kezeléseket biztosítani. Dr. Lengyel Árpádról van szó, arról az elfeledett magyar mentőtisztről, aki azon a Carpathia hajón volt szolgálatban, amely az 1912. április 15-én elsüllyedt Titanic túlélőit mentette.

Lengyel Árpád 1886-ban született Pilismaróton, alap és középfokú tanulmányait Esztergomban és Budapesten végezte, ezt követően pedig a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület tagja lett. 1909-ben diplomázott a Budapesti Magyar Királyi Tudományegyetem orvosi karán, gégészeti szakirányon, majd a Szent Rókus Kórházban kezdett dolgozni. Ezzel párhuzamosan a mentőegyesületben mint mentőtiszt vállalt munkát, de a Beszkárt üzemorvosa is volt, s emellett magánpraxissal is rendelkezett.

1912-ben jelentkezett a Cunard Line társasághoz, ahol angolul jól beszélő magyar származású orvost kerestek az akkori nagy mértékű Amerikába történő kivándorlás során felmerülő egészségügyi problémák kezelésére.

A doktort a cég a Carpathia hajóra osztotta be, pont azokban a napokban, amikor a Titanic is elindult első – és egyben utolsó – útjára. Amikor a Titanic vészjelzését észlelte a hajó legénysége, azonnal a bajba jutott utasok segítségére indultak, azonban csak nagyon lassan, több órával a süllyedést követően értek a helyszínre. Mivel a Carpathia kapitánya tudta Lengyel mentőstiszti képesítését, ezért őt küldte a túlélők fogadásához, 

az ő feladata volt annak a 705 embernek a gyors egészségügyi felmérése,

akiket a hajó kimentett az óceánból.

Zömében töréses, zúzódásos sérülésekkel, valamint szinte mindenkinél sokkos állapottal találkozott a magyar orvos, aki unokája elmondása szerint soha nem tudta feldolgozni teljesen az ott tapasztaltakat: rengeteg személyes drámával, szomorúsággal és szenvedéssel találkozott a túlélők mentése során.

Noha külföldön több formában is elismerték hősies és kitartó munkáját, addig Magyarországon ez nem történt meg:

sokan ma sem tudják, hogy a Titanic túlélőinek egészsége egy magyar orvos kezében volt…

(Az orvosról bővebben a Múlt-kor portálon olvashatnak, ahol az unokával készült interjú is elérhető.)

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + kilenc =