Kutatók Éjszakája – A fény és a színek a Szombathelyi Képtárban (2015.09.25./18-23:00)

0

Kutatók Éjszakája a Szombathelyi Képtárban: főszerepben a fény és a színek.

18.00 Vig Károly: „Legyen világosság!” – a fény születése
Mi a fény? Mióta fényes a világunk? Milyen fizikai és kémiai folyamatok révén keletkezik a fény? Hogyan tudunk mi fényt előállítani? Alapvető kérdések. Egyszerű fizikai bemutatókkal válaszoljuk meg őket együtt!
Vetített képes előadás, bemutatóval

18.20 Bölcskey Miklós: Camera obscura performance
Az előadó a közönséggel együtt alakítja ki a képalkotó teret: itt válnak láthatóvá a külvilág illékony képei, melyek füstre, áttetsző anyagra vagy egy palackra vetítődnek ki. Különös kapcsolatba kerül ezáltal a sötétség és a fény a látással, a fizikai törvényszerűség a digitális technikával.
Kísérlet fényérzékeny anyagokkal

18.40 Vig Károly: Miért színes a világunk?
Ki hinné, hogy az általunk ismert világban 16 féle módon jöhet létre szín? De mi a szín és hogyan keletkezik? Fizikai bemutatók segítségével keressük meg a választ.
Vetített képes előadás, bemutatóval

19.00 Pődör György: Világító ásványok
Ultraibolya fényben számos ásványféleség fehér, lila, rózsaszín, zöld színben fluoreszkál. Gyönyörű látvány! Pedig a jelenség mögött nagyon egyszerű kémiai-fizikai törvényszerűségek állnak.
Előadás, bemutatóval

19.20 Dankovics Róbert: Fenyegető színek az élővilágban
A hétpettyes katica félelem nélkül sétál a leveleken. Vajon miért nem csippenti fel egy madár? A legtöbb állat színes, ezzel üzen környezetének: vigyázz, mérgező vagyok! A szín ugyanakkor a rejtőzködés eszköze is lehet. De hogyan?
Vetített képes előadás, múzeumi preparátumok bemutatásával

19.40 Géczi-Tuba Gabriella: Színezékek az élelmiszerekben
20.00 Farkas Mihály: Pár percben a lézerről
A lézerfény előállítása egykoron a technika csúcsteljesítménye volt, napjainkban akár a kulcstartónkon is fityeghet egy apróka lézerforrás. A lézerfényt nap mint nap használjuk, de hogyan állítjuk elő? A válasz egyszerű: a lézer is fény, csak kicsit másmilyen. És tudjuk, hogy a lézer is színes.
Előadás látványos lézerbemutatóval

20.20 Ferencz Eszter – Nagy Marcella – Kenesei Ágnes: A színes őskor
A séi újkőkori lelőhelyen előkerült festett edények bemutatásán keresztül betekintést nyerhetünk a szürkének hitt őskor színes világába. Meggyőződésünk, hogy az interaktív foglalkozás keretében meg tudjuk győzni a résztvevőket, hogy az 5–7000 évvel ezelőtti művészek milyen mesteri fokon bántak a természet kínálta színekkel.
Vetített képes foglalkozás, újkőkori leletek bemutatásával, rajzolással, a hajdani festékkészítési módszerek kipróbálásával.

20.40 Ferencz Eszter – Vig Károly: Színes üveggyöngyök – egy germán temető leletanyagának vizsgálata
Egy 5–6. századból származó germán népcsoport temetőjének feltárása során gyönyörű üveggyöngyök kerültek elő. Vajon hogyan készítették elődeink a színes gyöngyöket? Ennyire ismerték volna a kémiát? Egyszerű kísérletekkel bizonyítjuk be, hogy nem is olyan bonyolult az egész. A bóraxgyöngy-próba során fémsókat olvasztunk a színtelen bóraxgyöngybe, amely jellegzetes színt kap. Ugyanezek a fémsók a színtelen lángot is jellegzetes színűre festik. Ami kicsiben működött, nagyban is működni fog az éjszakai tűzijáték-bemutató során.
Előadás, vetítéssel, kémiai kísérletekkel

21.00 Gyarmati András: Hogyan veszélyezteti a fény a műtárgyakat?
Mindennapi tapasztalat, hogy az erős napfényen szárított ruhák színei veszítenek élénkségükből. Ugyanez a veszély fenyegeti a múzeumok raktáraiban őrzött műtárgyakat is. A fény energiát közvetít, amely elbontja a színeket okozó szerves molekulákat: a textíliák, a festmények, a szerves preparátumok színeik lehalványulnak, kifakulnak. A szigorú műtárgyvédelmi előírások a minimálisra próbálják csökkenteni a folyamat sebességét, de megakadályozni nem tudják annak lassú előrehaladását. Hogyan zajlik mindez a gyakorlatban? Erre kapunk választ a szakavatott restaurátortól.

21.20 Gálig Zoltán: A fények és a színek a festészetben
A színek nemcsak hangulatokat, de jelentést is hordoznak, szimbolikájuk átszövi a festészet évszázadait. Miért visel Mária vörös ruhát és miért kék a köpenye? Mit sugall a püspökök lila miseruhája és a lila oltárterítő? Miért színesek az árnyékok a festményeken? Hogyan jön létre a mélység érzete a festővásznon? A Szombathelyi Képtár alkotásai között egy rövid séta során a kapjuk meg a választ a kérdésekre.
Séta, rövid megállókkal a Szombathelyi Képtár kiállításában

21.40 Sosztarits Ottó: A fény szerepe a római építészetben
A napfény, a természetes benapozás nem csak a római épületek külső-belső tereinek megvilágításában játszott szerepet, kiemelten fontos volt a templomok homlokzatán elhelyezett szobrászati emlékek fény által történő kiemelésében, a hangsúlyos elemek kijelölésében, amit a savariai Iseum példáján, az elkészült 3D-s modell segítségével szeretnék bemutatni. A domborművek plaszticitásából eredő fény-árnyék játék markánsan egészítette ki a (ma már alig rekonstruálható) színezést is. 

22.00 Bakucz András: Színek az építészetben
A színek körülvesznek bennünket, és ha akarjuk, ha nem, hatással vannak ránk. A belsőépítész pontosan ezt használja ki, amikor különböző hangulatú tereket hoz létre.
Előadás, vetítéssel

22.20 Károlyi Nóra: Színes csábítás – a média színmágiája
Miért csábulunk el a televízió vagy a számítógép képernyőjének láttán? Hogy manipulálják a reklámok a nézőt? Hogyan hatnak a kavargó képek és a vibráló színek a  médiafogyasztókra?  Médiakutatók vizsgálatainak tükrében igyekszik magyarázattal szolgálni a médiapedagógus.

22.40 Farkas Mihály: A színek és a tűz
A fémsók jellegzetes színűre festik a lángot. Ezt használják ki a tűzijáték készítői is. A látványos bemutató során kiderül, miért ezüst vagy piros a görögtűz, hogyan lehet zöld, lila, sárga fényű világító rakétát előállítani.
Szabadtéri tűzijáték-bemutató, rövid előadással.

[divider]

Közreműködik:

Metahertz Kutatóközpont:  lézerfestés, lézer drive játék, mission impossible, lézerfénytörés vetítéssel, füstgép, tükrös csapatépítő játék
További információ:06-30/376-6308
Bazár Design Cafe: Ízek, színek, illatok – színes üdítők, macaron és kávékülönlegességek 

A rendezvény támogatója az NKA.
Közreműködő partnere az MTA Vas Megyei Tudományos Testülete.

[divider]

rendezvenyszhely

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

2 × 4 =