Közös élmény a fúvósokkal

0
Fotó: Bődi Lívia

Egyedülálló és felejthetetlen élmény részesei voltak azok a fúvószenét kedvelők, akik 2014. április 26-án szombaton este ellátogattak a Bartók Terembe, ahol a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar vendégeként Szombathely Város Fúvószenekara lépett fel.

A Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar rendszeresen tart önálló hangversenyeket; az egyik ilyen kezdeményezésük a „Vendégjáték Fúvósokkal” elnevezésű koncertsorozat, ahol mindig egy másik város zenekarát hívják meg vendégnek. Ebben az évben Szombathely Város Fúvószenekarára esett a választás. amely páratlan volt, hiszen a két szombathelyi fúvószenekar még sohasem szerepelt együtt egy este a színpadon!

Fotó: Bődi Lívia
Fotó: Bődi Lívia

A Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar 1980-ban alakult, tagjai a zeneiskolában jelenleg tanuló és egykori növendékek. Európa számos országában léptek fel, és minden évben megtartják immár hagyományossá vált farsangi koncertjüket. Repertoárjuk indulók, komoly és könnyűzenei darabok, filmzenék, musicalek átirataiból állnak. Ezen az estén a „Broadway Classics” elnevezésű koncerten népszerű musicalek átdolgozásait hallhatta a közönség. Így pl. a Broadway, Az operaház fantomja, Chicago, Jézus Krisztus szupersztár, Grease. Nagy tapssal köszönte meg a közönség a produkciót.

A zenekar művészeti vezetője és karnagya 2010 óta Mészáros Balázs.

A rövid szünetet követően lépett színpadra a vendégként meghívott városi fúvószenekar.

Szombathely Város fúvószenekar Egyesülete 57 éves múltra tekinthet vissza. Állandó szereplői a helyi és állami ünnepségeknek, egyházi megemlékezéseknek, fúvószenekari találkozóknak. 1997 óta 13 alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivált, ahova nemcsak magyarországi, hanem külföldi zenekarokat is meghívtak. Repertoárjuk hagyományos fúvószenekari darabokból, indulókból, komolyzenei és könnyűzenei darabokból áll. Szombat esti műsorukban a komoly daraboktól pl.– Nabucco – Nyitány, Párizson – Petit Paris – keresztül az arab világba- Arabian dances – kalauzoltak el minket a zenészek.

A 2012-es és 2013-as év nagyon sok elismerést hozott a zenekarnak, hiszen összesen 4 kitüntetést vehetek át.

DSC00023

  • A zenekar karnagya Szabó Krisztián Béla Pascal vehette át kitüntetését a miniszter úrtól: Honvédelemért kitüntető cím – II. fokozatát;
  • A Szent Márton napi ünnepségen Pávé Kálmán a zenekar tiszteletbeli elnöke vehette át a „Kiemelkedő Kulturális Munkáért Életmű – díjat”.
  • 2013 januárjában Trajbár Balázs a zenekar jelenlegi elnöke a „Kiemelkedő Kulturális Munkáért –díj” II. fokozatát vehette át a Művelődési és Sportházban megrendezett a Magyar Kultúra Napja ünnepségén.
  • 2013 novemberében Szombathelyen először osztották ki a város által alapított “Az Év Civil Szervezete” díjat. Szombathely legnagyobb ünnepén, a Szent Márton napi ünnepségen a zenekar elnöke és karnagya vette át a megtisztelő címet.

A zenekar művészeti vezetője 2007 óta Szabó Krisztián Béla Pascal.

DSC00058

A koncert után egy rövid állófogadáson köszöntötte egymást a két zenekar.

[box type=”note” align=”alignleft” width=”700″ ]
Írta: Bődi Lívia
Képek: Bődi Lívia

Szhelyi fúvósok – Szombathely Város Fúvószenekar Egyesület rovata
Rovatfelelős: Trajbár Balázs [/box]

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

15 − tizennégy =