7 évet várt Boleyn Annára VIII. Henrik, azonban a nőcsábász király nem bírta elviselni, hogy felesége nem tud trónörököst szülni számára, így a nőt, aki miatt elhagyta a katolikus egyházat, 1536-ban – enyhített büntetésként – lefejezte. 10 tény Boleyn Annáról.

1Bár Anglia talán legismertebb királynéja,

még azt sem tudni pontosan, mikor született. A feltételezések szerint valamikor 1500 és 1507 között. A 36. életévét sem töltötte be azonban, mikor halálát lelte a londoni Tower falai között.

2Anna inkább francia hölgy volt,

mint angol. Kislány volt még, mikor a francia udvarba került és csak felnőtt fejjel tért haza Angliába. Nem volt különösen szép, de kivételes intelligenciája, műveltsége és határozottsága felkeltette az uralkodó figyelmét – és sokak irigységét is. Egyes feljegyzések szerint különböző testi hibákkal élt – pl. eggyel több ujj volt a kezén – ez azonban valószínűleg csak az Anna elleni gyűlölet eredményeként terjedt el.

3Henrik nagy nőcsábász hírében állt,

meghódította Anna testvérét is, egyesek szerint az anyjával is viszonya volt. Anna azonban sokra tartotta magát, nem érte be a szerető pozíciójával, így hihetetlen, de a király közel 7 évig várt szerelmére.

4A királyné – ha közvetett módon is – történelmi szerepet játszott Anglia és a katolikus egyház szakításában.

Hatalomra kerülésével – és férjére gyakorolt hatásával – olyan befolyásos emberek bukását okozta, mint Morus Tamás vagy Thomas Wolsey bíboros.
  

5Anna a király másik két feleségének is rokona volt.

Jane Seymour-ral (a 3. feleséggel) másod-, Catherine Howarddal (az 5. feleséggel) első unokatestvérek voltak. A Boleyn-Howard család tehát gyakorlatilag két lefejezett királynét adott az angol történelemnek. 
  

6A Boleynek reménysége 1533 januárjában felfedezte, hogy gyermeket vár,

mire a király felgyorsította válását első feleségétől, Aragóniai Katalintól és előbb titokban, majd májusban hivatalosan is feleségül vette Annát.

7Anna legfőbb hibája házassága 3 éve alatt az volt, hogy nem tudott életképes fiút világra hozni.

Előbb egy leányt, majd két halott fiút szült, ami meggyengítette pozícióját az udvarban. Akkor még nem tudhatták, hogy a leány, a későbbi I. Erzsébet nagyobb uralkodó lesz majd apjánál is. Anna hisztériás rohamaival, szeszélyességével, csökönyösségével – melyeket valószínűleg mind a bukástól való félelemnek tudhatunk be, – egyre több ellenséget szerzett, a király csalódott és elhidegült tőle.

8Ahogy megérezték a királyné vesztét, a Seymour család akcióba lépett,

Jane Seymour rövid időn belül a király szeretője lett. Anna magára maradt, pletykákat terjesztettek róla és Henrik válni akart. Annáért Henrik szakított a katolikus egyházzal, évekig várt rá és ostromolta szerelmes levelek százaival, 1536-ra azonban mindez már a múlté lett.

91536. május 2-án Annát hűtlenséggel, vérfertőzéssel és felségárulással vádolva a Towerbe zárták.

Mire az ítéletet meghozták, már régen „megrendelték” a francia hóhért a királyné kivégzésére. Máglyahalálra ítélték, de ezt „kegyelemből” kard általi lefejezésre módosították. A királyné végig ártatlannak vallotta magát, ezen állítása valószínűleg igaz volt. Kivégezték testvérét is, akivel a vádak szerint vérfertőző viszonyt folytatott. Anna 1536. május 19-én, alig 3 évvel koronázása után halt meg. 
  

10Anna családja a tragédia után szétesett,

apja elméje megbomlott, két év múlva ő is, majd felesége is meghalt. Henrik 11 évvel élte túl, még 3 feleséget fogyasztott el. Anna halála után 11 nappal feleségül vette Jane Seymourt.

PT

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + 4 =