Színésznők a huszadik század előtti magyar színházi világból.

Rákosi Szidi

Rákosi Szidi (Fotó: mek.oszk.hu, Wikipédia)
Rákosi Szidi
(Fotó: mek.oszk.hu, Wikipédia)

Kremsner Szidóniaként született 1852-ben, a színház szeretetét anyjától örökölte. 15 évesen a színitanodában még remegő hangon köszöntötte Erzsébet királynét, idővel azonban legyőzte a lámpalázat. A Népszínházban, a Nemzetiben és a Vígszínházban is játszott, idős korára vált igazán népszerűvé. 1892-től ő maga nevelte ki a színészek következő generációját saját színitanodájában. 83 évesen hunyt el, megfáradva és magányosan, családja legtöbb tagját túlélve.

Moór Anna

Moór Anna (Fotó: Wikipédia, Józsa Judit kerámiaszobrász - pestiest.hu)
Moór Anna
(Fotó: Wikipédia, Józsa Judit kerámiaszobrász – pestiest.hu)

1774-ben született, 16 évesen csatlakozott az első magyar színjátszó társasághoz. Játékáról Kazinczy Ferenc is elismerően nyilatkozott, közönsége szerette egyszerű, természetes megjelenését. Korán visszavonult, Rehák József ügyvéd feleségeként csipketisztítással, gazdálkodással foglalkozott. 69 évesen hunyt el, egyik leszármazottja, Moór Marianna szintén elismert színésznő lett.

Bulyovszkyné Szilágyi Lilla

Bulyovszkiné Szilágyi Lilla (Fotó: mek.oszk.hu, Wikipédia)
Bulyovszkiné Szilágyi Lilla
(Fotó: mek.oszk.hu, Wikipédia)

Színész apa leányaként született, a színpadon nőtt fel. A legnépszerűbbek, mint Laborfalvi Róza árnyékából nem tudott kilépni, ezért elhagyta az országot. Királyi udvarok szerződtették, II. Lajos bajor király különösen kedvelte játékát, udvarolt is a színésznőnek, aki ezt azonban visszautasította. Miután hazatért, úti beszámolóit publikálta és színdarabokat fordított, visszavonultan élt. Vagyonát jórészt felosztotta, jótékony célokra, árvaházak támogatására fordította.

Fáncsy Ilka

Fáncsy Ilka (Fotó: eclap.eu,Wikipédia)
Fáncsy Ilka
(Fotó: eclap.eu,Wikipédia)

Édesapja Fáncsy Lajos színész volt. 16 évesen, 1858-ban házasodott be a Lendvay-színészdinasztiába, ezzel megalapozva karrierjét. Shakespeare hősnői mellett Schiller és Moliere drámáinak főszerepeit alakította. Kora egyik legszebb színésznőjének tartották, közönsége rajongott érte. Együtt játszott a korszak nagyjaival, Jászai Marival és Márkus Emíliával is.

Fáy Szeréna

Fáy Szeréna (Fotó: Wikipédia, postcards.hungaricana.hu)
Fáy Szeréna
(Fotó: Wikipédia, postcards.hungaricana.hu)

Jókai és Laborfalvi Róza vette pártfogásába a 12 éves, színitanodába vágyó kislányt, aki pár év múlva már a Nemzeti Színházban lépett fel. Sudár termete, erős karaktere kedvelt színésznővé tette, külföldön számos alkalommal lépett fel. Tanárként foglalkozott a következő generációk színészeivel, rendkívül jótékony lélek volt. Támogatta a szegényebb sorból származó színinövendékeit, imádta állatait. Mikor egy tanítványa megjegyezte, hogy a színésznő egyik kutyája megdöglött, kikérte magának a kifejezést, mondván, a kutya meghalt. Élete tragédiájának tartotta, hogy Jászai Mari kortársaként nem tudott érvényesülni.

PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 1 =