Korok, asszonyok (13.) – Báthory Erzsébet, a kegyetlen gyilkos? (2. rész)

0
Forrás: deadgoodbooks.co.uk

Az özvegyen maradt Báthory Erzsébet hatalmas birtokok és vagyon felett rendelkezett. Mivel mindössze 44 éves volt ekkor, az ország nemesei bátran gondolhattak arra, hogy a gazdag Erzsébetet feleségül vegyék.

Korábban: Korok, asszonyok (12.) – Báthory Erzsébet, a kegyetlen gyilkos? (1. rész)

Az asszonyt azonban keményebb fából faragták, önálló döntéseket hozott és nem hagyta magát sem félrevezetni, sem házasságba kényszeríteni.

Az asszony gazdag levelezése árulkodik arról, hogy 5 évvel férje halála után eszébe jutott egy újabb házasság gondolata, melyre végül nem került sor. Birtokai ügyeit ezekben az években kiválóan igazgatta. Leányait 1610-ig férjhez adta, már csak kisfia, a 12 éves Pál maradt vele a hatalmas csejtei kastélyban. Ebben az évben az addig energikus, tettre kész asszonnyal azonban történt valami. 1610 szeptemberében megfogalmazta végrendeletét, melyben minden vagyonát gyermekeire és vejeire hagyta.

Ezzel talán kapcsolatban áll, hogy ugyanekkor vizsgálat indult a grófnő ellen bizonyos pletykák hatására, melyek vérben fürdésről, meggyilkolt szolgálóleányok tucatjairól szóltak. S ezek a történetek talán azon ellenfeleitől származtak, akiknek érdekükben állhatott a gazdag Erzsébet eltávolítása és kifosztása.

Sokan látták volna szívesen kifosztva kora leghatalmasabb magyar nemesasszonyát. Köztük Thurzó György nádor is, aki 1610. december 29-én állítólag tetten érte Erzsébetet leányok kínzása közben. Az asszony lejáratásában – haszonszerzés reményében – saját vejei is részt vettek, de a Habsburg-udvar is érdekelt lehetett a gazdag özvegy ellehetetlenítésében. A ma már koncepciósnak és törvénytelennek tekintett eljárás során számos egykori szolgálóját hallgatták ki, akik kegyetlen kínzás eredményeként vallottak egykori gazdájuk ellen. A szolgálók közül többeket kivégeztek a vallomásaik után, így gyakorlatilag az igazság is elveszett velük együtt.

A nádor Erzsébetet 1611-ben csejtei várának falai közé záratta. Az asszony elméje a fogság ideje alatt, bezárt szobája magányában megbomlott. 3 évvel később hunyt el 54 évesen, és kegyetlen vérgrófnőként vonult a történelembe.

PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 7 =