400 évvel ezelőtt, 1614. augusztus 21-én halt meg csejtei várába zárva Báthory Erzsébet grófnő, a történelem egyik leghírhedtebb asszonya.

Négy évszázada tartja magát a legenda arról, hogy a grófnő leányok százait gyilkolta meg iszonyú kegyetlenséggel, majd vérükben fürdött és ivott is belőle. Könnyen hihetünk a pletykáknak, a történelmi tények és hiteles adatok ismeretében azonban árnyaltabb kép bontakozik ki a 16-17. század fordulóján élt magyar nemesasszonyról.

Forrás: talibanmantana.files.wordpress.com
Forrás: talibanmantana.files.wordpress.com

Erzsébet a nagy múltú Báthory-család ecsedi ágának tagjaként született Nyírbátorban 1560. augusztus 7-én. Nagybátyja Báthory István fejedelem és lengyel király volt.

Az akkori divatnak és dinasztikus érdekeknek megfelelően nagyon fiatalon, 11 évesen lett a 16 éves Nádasdy Ferenc gróf menyasszonya. A frigyet 5 évvel később kötötték meg, ekkor Erzsébet a Nádasdyak sárvári várába került, majd a férjétől hozományként kapott csejtei várba költözött. Itt a nemesasszonyok átlagos életét élte, gyermekei nevelése mellett legfontosabb feladata a jobbágyok, szolgák irányítása, a háztartás vezetése, az özvegyasszonyok és megrontott leányok pártfogása volt.

A Báthoryak címere - A legenda szerint a család őse, Báthori Vid legyőzött egy sárkányt. (Forrás: termalapartman.eu)
A Báthoryak címere – A legenda szerint a család őse, Báthori Vid legyőzött egy sárkányt.
(Forrás: termalapartman.eu)

A Ferenccel kötött érdekházasság jól alakult, bár várva-várt első gyermekük a házasságkötés után 10 évvel született meg. Összesen hat gyermekük született, három leány és három fiú, akik közül hárman érték meg a felnőtt kort. Az elsőszülött Anna Zrínyi Miklós felesége lett, Katalin Homonnai Drugeth Györgyhöz ment hozzá, Pál pedig később annak a Nádasdy Ferencnek lett az apja, akit később a Wesselényi-összeesküvésben felségárulás vádjával kivégeztek.

Nádasdy Ferenc, a fekete bég (Forrás: wikipedia.org)
Nádasdy Ferenc, a fekete bég
(Forrás: wikipedia.org)

Erzsébet sokszor volt magányos, mivel férje a Fekete Bégként híressé vált, törökök által is elismert kiváló hadvezérré emelkedett az évek során. Nádasdy Ferenc Vas vármegye főispánjaként sokat tett a kultúráért és a művelődésért is, nyomdát alapított Sárváron és ő maga testesítette meg az európai reneszánsz nemes mintaképét. Felesége szintén művelt, politikában és közéletben egyaránt jártas asszony lett, s ezt nagy részben Nádasdynak köszönhette, akivel rendszeresen levelezett a hadjáratok alatt is.

Nádasdy-vár, Sárvár -Időnként Báthori Erzsébet is elkísérte férjét sárvári birtokaira. (Forrás: egykor.hu)
Nádasdy-vár, Sárvár -Időnként Báthory Erzsébet is elkísérte férjét sárvári birtokaira.
(Forrás: egykor.hu)

Idővel, miután a nemesasszony sokat volt egyedül és csak kevesek társaságát élvezhette, az emberek között pletykák kezdtek terjedni róla. Már férje életében is meséltek történeteket eltűnt leányokról, a csejtei vár falai közt zajló titokzatos eseményekről és halálesetekről. Nádasdy Ferenc 1603 végén Bukarestnél egy csatában súlyosan megsérült, melyből már sosem sikerült felépülnie. 1604 januárjában hunyt el sárvári várában, mindössze 48 évesen, s ezzel kezdődött el magára hagyott dúsgazdag özvegye kálváriája.

Folytatás: Korok, asszonyok (13.) – Báthory Erzsébet, a kegyetlen gyilkos? (2. rész)

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

kettő × egy =