Kaposváron és Szombathelyen járt a „Gyere-K-Épbe” országos gyermekjogi roadshow

0

Április 2-án közel 550 fő részvételével Kaposváron és Szombathelyen állomásozott az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Gyere-K-épbe” elnevezésű gyermekjogi programsorozata.

Mindkét helyszínen egész napos, színes gyermekjogi ismeretterjesztő és szakmai programokon vettek részt a gyermekotthonokban, lakásotthonokban, nevelőszülőknél élő gyermekek és kísérőik, valamint a gyermekotthonok dolgozói. 

A gyerekek a jelenlévő jogvédelmi képviselőktől jogtudatosságot fejlesztő játékokon – például gyermekjogi mesék felolvasásán, keresztrejtvényen, társasjátékokon, teszteken – keresztül kaptak részletes tájékoztatást többek között az egészséghez, kapcsolattartáshoz, oktatáshoz, vagy éppen a védelemhez való jogaikról. A jelenlévők a helyi társszervezetek – ÁNTSZ, Rendőrség, Mentők, Vöröskereszt, Gyermekjóléti Központ, Egészségügyi Alapellátó Intézet – és egyéb civil szervezetek – Esélyek Háza, Compass Egyesület – munkájába is bepillanthattak és hasznos információkat kaptak az adott területekről. Ezúttal is nagy sikere volt a rendezvény kísérőprogramjának, a labdarúgó-bajnokságnak, amelyet az OBDK azzal a céllal szervezett a résztvevő lányoknak és fiúknak, hogy felhívja a figyelmet az egymás iránti tisztelet és az egészséges életmód fontosságára.

A 2 hónapon keresztül tartó roadshow az ország 7 régiójának egy-egy városában – Kaposváron, Szombathelyen, Egerben, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Budapesten és Kecskeméten – biztosít hasznos gyermekjogi ismeretterjesztő programokat és egész napos kikapcsolódást. A regionális rendezvényekre az adott 3 megyéből érkeznek a gyermekek és kísérőik, így biztosítva az országos lefedettséget.  

Az OBDK fennállása óta kiemelt feladatának tartja a gyermekek jogainak maradéktalan érvényesülését, a felnövekvő társadalom jogtudatosításának erősítését és széles körű fejlesztését. A szervezet e célból 2015-ben indította útjára regionális gyerekjogi rendezvénysorozatát. A nagy sikerre való tekintettel és az elkötelezettség folytatásaként 2016-ban március és május között ismét megszervezi a rendezvénysorozatot, amely május 19-én Budapesten átfogó szakmai programmal és a labdarugó-bajnokság országos döntőjével zárul.

OBDK

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizenhat + 16 =