A gazdasági szférában meglévő szakemberhiányra reagálnak az ELTE Savaria Egyetemi Központ gazdaságtudományi képzései, amelyekre első helyen több mint száz diák jelentkezett.  

A meglévő gazdálkodás és menedzsment, illetve a kereskedelem és marketing szakok az ELTE Társadalomtudományi Karába integrálódtak 2017. február 1-től, ami egyfelől rangos diplomát jelent, másfelől a helyben tanulás lehetőségét. Ez volt a témája „Az ELTE helyben van” című társadalomtudományi kerekasztal beszélgetésnek, amit a szombathelyi campuson rendeztek  ma délelőtt.  

Azt a felvételi jelentkezéseknél nem lehet látni, hogy a mennyien jelölték meg ezeket a szombathelyi szakokat a 2., 3., 4. helyen, de azt szeretnénk, ha a sorrendmódosításnál minél többen jelentkezzenek át Szombathelyre

– mondta  a beszélgetésen Dr. Juhász Gábor, a Társadalomtudományi Kar dékánja, egyetemi docens, hozzátéve: olyan igény van a gazdálkodás típusú felsőoktatási képzésekre az üzleti szférában, hogy a jövőben a 200 fős jelentkezés is reális lehet. Tervben van a világszerte nagy mértékben fejlődő turisztikai ágazatra reagáló turizmus és vendéglátás szak.

Fejleszteni szeretnénk ezt a tanszéki csoportot, amit létrehoztunk, de nem úgy, hogy Budapesten fejlesztünk, és IC professzorok látják el a szombathelyi oktatást. Helyben kell megerősíteni az oktatói állományt. Tíz főállású oktató tudja ellátni ezeket a képzéseket, amelyektől azt várjuk, hogy gyakorlatorientált képzések legyenek. A budapesti központban inkább elméleti jellegű a képzés.

A kerekasztal beszélgetés résztvevőjeként Illés Károly, Szombathely MJV alpolgármestere elmondta, hogy ő maga is a szombathelyi közgazdász képzésben szerezte a diplomáját, ismeri azt a nagy előnyt, amit egy helyben megszerezhető piacképes diploma ad. A város támogatni kívánja a gazdaságtudományi képzéseket, mert ezzel azt is támogatja, hogy a fiatalok nem mennek el innen továbbtanulni, itt tanulnak, itt dolgoznak, megpezsdül az élet, és a régió megfelelő szakembereket kap.

Dr. Varga Imre, okl. közgazdász egyetemi docens, a szombathelyi képzés „motorja” úgy fogalmazott: az a cél, hogy a közgazdász képzés Szombathelyen ismét sikertörténetté váljon az ELTE-vel együtt. Bízunk abban, hogy felértékelődik az itt kapható diploma. A képzés gyakorlati jellegét a megbízott külső oktatók adják, magukkal hozva szakmai tudásukat. A közgazdász képzés a régió és Vas megye fejlesztésében kiemelt szerepet játszik, vállalatoknál, bankokban, az adóhivatalban helyezkedhetnek el, illetve magánvállalkozóként találhatnak helyet a munkaerőpiacon az itt végzettek.

Az ELTE társadalomtudományi karról megtudtuk: „fiatal hajtás” az egyetemen belül, 2003-ban jött létre, rugalmassága és innovációs készsége kiemelkedő. A fiatalokkal való kapcsolatára a közvetlenség jellemző, akár hallgatói kezdeményezéseket is beépítenek a képzésekbe, a diákokat az önállóság felé terelik.

A rendezvény meghívottja volt a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amelynek képviseletében Kiss-Bauer Szilvia képzési csoportvezető, MFKB megyei program koordinátor érkezett. Amint elmondta, a VMKIK és az ELTE stratégiai együttműködési megállapodást kötött. Az asztalukon van az a turisztikai vállalatoknak célzott kérdőív, amely válaszol majd arra, hogy rövid-, közép- és hosszútávon milyen bemeneti létszámok várható a vonatkozó egyetemi képzéseken.

Vendég volt a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium igazgatója, Sági József is, aki kifejtette: intézménye bázisiskolája lehet ezeknek a képzéseknek, de azt is tudni kell, hogy a könyvelés, számvitel ismerete nélkülözhetetlen a közgazdászok számára. Azt támogatja, hogy csak a legjobbak menjenek egyetemre.

A banki szféra képviseletében Mohos Géza, az Erste bank helyi fiókvezetője szólalt meg, kiemelve, hogy ha egy közgazdász gyakornok bekerül egy gyakorlati helyre, fontos, hogy érdemben foglalkozzanak vele, szakmai feladatokat kapjon, ne kávét főzzön, és újságot vigyen a főnöknek. Ő maga fejlődési naplót dolgozott ki a gyakornokok számára, ideális lenne, hogy a gyakorló helyek hasonló odaadással és gondossággal viseltessenek a pályakezdők iránt.

Borítóképen balról jobbra: A beszélgetés moderátora: Székely Klára adjunktus, Dr. Juhász Gábor, a TÁTK dékánja, egyetemi docens, dr. Varga Imre, okl. közgazdász egyetemi docens, Illés Károly, Szombathely MJV alpolgármestere.

Merklin Tímea
(szerző és fotó)

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

1 × egy =