Internet fiesta a Berzsenyi Dániel Könyvtárban (2015.03.19-26.)

0

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében 2015. március 19 – 26. között kerül sor az Internet Fiestára. A rendezvénysorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár ebben az esztendőben is több informatív és hasznos programmal csatlakozik a kezdeményezéshez. Az Internet Fiesta idei fő témaköre – Környezetünk és családunk az interneten – lehetőséget kínál arra, hogy felhívjuk a figyelmet a helyi értékekkel kapcsolatban a világhálón fellelhető információkra és a programok során szót ejthetünk az internetes kommunikáció mindennapjainkra gyakorolt hatásairól.

BŐVEBBEN A PROGRAMOKRÓL

MIÉRT ÜRES A POSTALÁDA MOSTANÁBAN? című rendhagyó gyermekkönyvtári foglalkozásainkon az egymásra figyelés jegyében telik majd az idő. Könyvtárosként hisszük, tehetünk azért, hogy a gyermekek tudatosan használják az elektronikus médiát, s határozott döntésekkel igazodjanak el az információk között. A szépirodalomra épülő beszélgetés segíti a gyermekeket a médiához, internethez való megfelelő viszonyuk kialakításában. A foglalkozáson versekre, prózai részletekre épülő játékos, beszélgetős formában kalandozunk a fiatalok számára már ismerős virtuális térben, miközben meg megállva mutatjuk be az ott megjelenő tartalom több oldalát.

A programon kilenc általános iskolai osztály már biztosan részt vesz, de a jelentkezés lehetősége még adott további csoportok számára is.

Időpont egyeztetés: 94/513-544

KATTINTS! címmel ismét indul alapszintű számítógép-felhasználói képzés a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az előzetes jelentkezés során kialakított csoportok a tanfolyam 20 órája alatt megteszik az első lépéseket a számítógépek világában és megismerkednek az online kapcsolattartás fortélyaival. Az Internet Fiesta ideje alatt 5 alkalommal találkoznak a képzés első résztvevői.

BIZTONSÁGOS INTERNET
Vendégünk lesz Klausz Melinda közösségi média szakértő, aki az előadás során a gyerekek bevonásával sorra veszi a sexting, a cyberbullying, a cyberbating, a függőség és zaklatás témaköreit. Szó lesz a Facebook használatával kapcsolatos adatvédelmi megoldásokról, hogy hogyan tudják megállapítani, ki milyen célból jelöli be őket és hogyan hívják le és használják fel az adataikat az adathalászok, a marketingesek vagy éppen a szexuális ragadozók. Kiderül, hogyan tudják okosan használni a játékokat és hogyan állíthatják meg a vírusok és álhírek terjedését a Facebook-on.

További információ: www.kozossegi-media.com

Csoportokat és egyéni érdeklődőket, a témában jártasságra szert tenni kívánó szülőket is várunk!

2015. március 24-én 10 órakor

(A programot a Berzsenyi Dániel Könyvtár egy további szombathelyi és két vidéki helyszínre is elviszi! Időpontok egyeztetés alatt.)

AKI KERES, TALÁL! címmel online játékot hirdetünk a 100 éves Savaria Szállóról. 2014 második felében a Savaria Szálló Facebook profilján rengeteg információt osztottunk meg a legendás szombathelyi hotel történetével kapcsolatban és a jubileumi év eseményeiről. Cikkeket, fotókat, képeslapokat, aprónyomtatványokat tettünk közzé az oldalon. Most mindenkit arra kérünk, hogy idézzék fel az olvasottakat, látottakat és JÁTSZANAK VELÜNK! Összeállítottunk egy 13+1 kérdésből álló totót, amelynek minden kérdésére megtalálható a válasz a Facebook oldalon. Csak keresni kell! Lájkolható és újra átböngészhető a Savaria Szálló Facebook oldala (https://www.facebook.com/SavariaSzallo), majd jöhet a játék. A valamennyi kérdésre helyesen válaszolók között szép könyvnyereményeket sorsolunk ki!

Itt található a játék, amely 2015. március 5. és 26 között érhető el:

http://goo.gl/forms/mrLbNFnF5T

Eredményhirdetés: 2015. április 1.

„NAPFÉNYEMBER”
E cím bizonyára sokak számára ismerős. A 102 éves holokauszt-túlélőről, a Szombathelyen élő Spiegler Elemérről készült film jó példája a Youtube-on fellelhető értékeknek. Sors és történelem a videómegosztón. Most nézzük újra együtt, majd beszélgessünk a filmről és azokról a lehetőségekről, amelyeket a világháló rejt a családkutatók, helytörténészek, lokálpatrióták számára!

A filmet készítette: Boros Ferenc, Kozma Gábor és Horváth Ferenc.

2015. március 24-én 17 órakor

bdk_internetfiesta2015

[divider]

rendezvenyszhely

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

16 − 10 =