Ezt Waschler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője nyilatkozta az InfoRádiónak. A programvezető elmondta azt is, hogy milyen formában újítják fel a Vértanúk terét, ahol felállítják annak a vörösterror áldozataira emlékező szobor másolatát, amit a harmincas években emeltek, és egészen 1945-ig állt a parlament közeli téren.

A Nemzeti Vértanúk Emlékművét – ahogy azt az Andrássy-szobor és Tisza-szobor fő alakjánál is tették – korabeli fényképek és dokumentumok alapján rekonstruálják, majd a tervek szerint még az idén felállítják a Vértanúk terén. A szobrot a szoborbizottság hagyja majd jóvá, ezzel kívánják a szakmai kontrollt biztosítani – erről is beszélt Waschler Tamás, aki elmondta azt is, hogy a 15-ös busz kivételével a tér autómentessé válik, és arculatában ugyanúgy fog kinézni, mint a pár méterre fekvő Kossuth tér. A programvezető megemlítette azt is, hogy az Kossuth téren két irodaház felújítása is elkészül az idén: az egyik Tisza Lajos, a másik Szabad György nevét viseli majd.

Romsics Ignác történész is megszólalt az ügyben: szintén az InfoRádiónak nyilatkozott az 1934-ben a Tanácsköztársaság halottjainak emléket állító szoborról. Mint mondta, a szoborállítás a harmincas években is megosztó volt, és ma is az; és azt az üzenetet fogja küldeni az emlékmű, hogy 1919-’20-ban Magyarországon volt vörösterror, de nem tesz említést a szintén megjelent fehér terrorról.

InfoStart/H+

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − 5 =