113 éve, 1909. február 8-án született Lomb Kató tolmács, fordító, a világ első szinkrontolmácsainak egyike.

Tíz nyelven tolmácsolt – négyen felkészülés nélkül is -, hat további nyelven fordított szakirodalmat és olvasott szépirodalmat. Mint fogalmazott, összesen tizenhat nyelvvel keresett pénzt, valamennyi nyelvet javarészt önerejéből, autodidaktaként tanulta meg. Tolmácsként a világ negyven országában megfordult, és utazásai során szerzett élményeiről, átélt kalandjairól az Egy tolmács a világ körül című könyvében számolt be. Így tanulok nyelveket – egy tizenhat nyelvű tolmács feljegyzései című munkájában pedig a nyelvtanulással kapcsolatos értekezéseket mutatott be. 94 évesen, 2003-ban hunyt el Budapesten.

Így tanulok nyelveket – egy tizenhat nyelvű tolmács feljegyzései című könyvében az alábbi tanácsokat adja a nyelvtanulóknak

1. Foglalkozz mindennap a nyelvvel – ha többre nem jut idő, legalább egy tízperces monológ erejéig. A reggeli órák különösen értékesek e szempontból: ki korán kel, szókincset lel.

2. Ha tanulási kedved túl hamar ellankad, ne „forszírozd”, de ne is hagyd abba a tanulást. Vedd elő valamilyen formáját: olvasás helyett rádióhallgatást, leckeírás helyett szótárolvasást stb.

3. Soha ne elszigetelt egységeket, hanem mindig kontextusba ágyazott szavakat, nyelvtani formákat tanulj.

4. Soron kívül írj és vágj be minden olyan részmondatot, amelyet mint „előregyártott elemet” tudsz a beszélgetés során felhasználni.

5. Szem előtt elvillanó reklámszöveget, kapuszámot, fül mellett elsuhanó beszélgetést még a fáradt agynak is pihenés gyorsan, „kapásból” önmagának lefordítani.

6. Betanulni azonban csak azt szabad, amit a tanár kijavított. Saját lektorálatlan írásaidat ne olvasgasd, nehogy a hiba beléd gyökerezzék. Ha egyedül tanulsz, a megtanulandó egység csak akkora legyen, amekkora kizárja a hiba lehetőségét.

7. A különleges nyelvi fordulatokat mindig egyes szám első személyre alakítva jegyzed meg. Például „I am only pulling your leg – csak ugratlak.”

8. Az idegen nyelv: vár. Célszerű minden irányból egyszerre ostromolni: újság és rádió, szinkronizálatlan film és szakértekezés, tankönyv és a szomszédok vendége felől.

9. Ne riasszon vissza a megszólalástól, hogy esetleg hibázol, de kérd meg a partneredet, hogy javítsa ki a hibáidat. És főleg ne sértődj meg ha – ami nem valószínű –, ezt meg is teszi.

10. Légy szilárdan meggyőződve arról, hogy nyelvzseni vagy. Ha tények az ellenkezőjét bizonyítják, inkább szídd az elsajátítandó nyelvet, a szótárakat vagy ezt a könyvecskét, mint tenmagadat.

Felhasznált irodalom és forrás:

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizenhat − 10 =