Néhány hete Kiss Gyula könyvgyűjtő özvegye nagyvonalú felajánlást tett a Berzsenyi Dániel Könyvtárnak; a magyar könyvkultúra meghatározó ikonjának számító Kner nyomda kiadványaiból készült válogatást ajándékozott a könyvtárnak. Az értékes könyvadományt a könyvtárosok, egy a műveket feltáró kiállítással hálálták meg.

Az ajándékozott könyvek egytől egyig értékesek, hiszen képviselik azokat a tipográfiai, könyvtervezési, kivitelezési stílusjegyeket, amelyek a hazai könyvkultúra megújításához vezettek.

A 159 éve született Kner Izidor huszonévesen 1882-ben alapította – a békéscsabai Tevan mellett – a legjelentősebb magyar vidéki nyomdát. Vállalkozását fia, Kner Imre továbbvitte, mi több, nyitottságának, szakma iránti elhivatottságának köszönhetően felvirágoztatta könyvkiadói tevékenységét. A gyomai nyomda rendkívül szerényen kezdte meg működését és szinte a semmiből nőtte ki magát. Az ott előállított kiadványok magas színvonalon történő előállítását nem anyagiak, sokkal inkább belső értékek inspirálták, melyeket a Kner család generációról generációra örökített tovább. A közigazgatási nyomtatványokon túl foglalkoztak képeslapokkal, meghívókkal, alkalmi üdvözlőkártyákkal, reklámanyagok előállításával. A Kner-nyomda ereje talán abban rejlett, hogy rövid időn belül, megfizethető áron, művészi kivitelezésben tudott információt, tudást eljuttatni az emberekhez. Megrendelőiknek sosem ígértek másokhoz képest alacsonyabb árat, de jobb anyagokkal színvonalasabb munkát végeztek. Ez a minőségre törekvés később egyre magasabb művészi szintekre emelte tevékenységüket. A cég nem csak a család felnövekvő generációi, de a környékbeli lakosság számára is biztos megélhetést jelentett.

A kiállításban megtalálható érdekességek közül: a szecessziós időszakot idéző Kner Izidor 1906-ben megjelent cikkgyűjteménye, melynek kötéstábláját a fiatal Kner Imre tervezte; az 1912-ben a nyomda fennállásának harmincadik évfordulójára megírt emlékkötete a Könyv a könyvről címmel; eredeti Örkényi István tervezte Kner-vászonba kötött könyvek, Balázs Béla Hét mese (1917) című könyve (az írótól több mű is), látható továbbá a 1920-ban megjelent Három csepke könyvek  sorozatból egy, Lesznai Anna verseskötet, Kner Klasszikusok sorozat és még sok más értékes alkotás.

A mindössze 22 éves és szakképzetlen Kner Izidor alapította nyomda a modern magyar könyvművészet legfontosabb műhelyévé tette a kis mezővárost, Gyomát, melynek neve eggyé vált a minőségi, szép könyv fogalmával. A Knerék által megteremtett barokk és klasszicista stílusú tipográfia a magyar könyvművészet kimagaslóan fontos állomása. Példaértékű munkásságukat, elért eredményeiket, a gyomai nyomda történetét hivatott bemutatni ez a kis kiállítás.

A kiállításban található könyvek egyike sem kölcsönözhető, ezért készült a könyvtár ajánló bibliográfiája, mely azokat a könyvtári köteteket tartalmazza, melyek a Kner-nyomdával kapcsolatosak és kölcsönözhetőek is. Az első emeleti hírlapolvasóban található kollekció március 29-ig tekinthető meg nyitvatartási időben.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

2 × négy =