Ezen kérdésre a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar koncertjén kaptuk meg a választ.

Szombaton a Bartók teremben sokadik alkalommal tartották meg a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar farsangi koncertjét telt ház előtt. Szinte nem maradt üres hely, de voltak, akik a lépcsőn ülve hallgatták végig a koncertet.

A koncert a hagyományokhoz híven két részből áll. A hangverseny első felében komolyabb, egyenruhás koncerten érezhették magukat a zenekedvelők. Majd a második részben, amikor jelmezbe öltözve jöttek vissza a színpadra a zenészek, akkor már egy kicsit lazább, felszabadultabb, bulisabb zenélés vette át a szerepet és adta meg a jó hangulatot.

A hangverseny egy lendületes indulóval kezdődött. Az első részben zongoraszólót játszott Éder Rebeka, aki a híres Alkonyat című filmből Bella altatódalát adta elő. Ritkán fordul elő, hogy fúvószenekarban zongora szólaljon meg, de ennél a dalnál csodálatosan egészítették ki egymást a hangszerek. Rebeka a Bartók Béla Zeneiskola növendéke, rendszeres résztvevője zenei versenyeknek, ahol minden alkalommal szép eredményeket ért el zongora és kamarazene kategóriában.

A szünet után néhány zenész jött fel a színpadra és kezdett el zenélni, hogy a dallamok hatására a terembe, két oldalról bevonuljanak a jelmezbe öltözött zenészek. A fúvószenekar karnagya Mészáros Balázs matek tanárnak öltözve vezényelte le a koncertet. És itt a második számnál kinyílt az osztálynapló, és hangzott el a kérdés a harsonás felé, hogy tudja-e, mi a Pitagorasz tétel? A válasz az volt, hogy nem! És az okot is megtudtuk, mégpedig, hogy a „rengeteg gyakorlás, zene mellett a matek nem fér bele”az időbe. Persze ez a jelenet csak a jó hangulat fokozása végett hangzott el.

A második részben is hallhatunk egy szólót. „A Boldog kerékpáros” címet viselő szvinges lüktetésű szerzeményben egy biciklicsengő vette át a szólóhangszer szerepét. A „balesetet szenvedett zenész” Schmall Róbert szólaltatta meg a csengőt, aki szintén rengeteg zenei versenyen nyert előkelő helyezést. Tavaly a Fúvósmuzsikáért Alapítvány oklevéllel díjazta az ifjú muzsikust, aki kiváló hangszeres játékával és példás szorgalmával a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar egyik legaktívabb ifjú zenésze lett.

A koncert végén nem maradt el a vastaps, így a fúvószenekar ráadás számokkal köszönte meg a közönség kitartó, lelkes tapsát.

Legközelebb április 22-én találkozhatunk a zenekarral, amikor „Vendégjáték fúvósokkal” elnevezésű koncertjükön a mosonmagyaróvári Kühne Fúvószenekarral adnak közös koncertet a latin dallamok jegyében.

Fotó: Németh Ingrid, Bődi Lívia
Írta: Bődi Lívia 

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

öt + tizenhét =