Hefele-est a Berzsenyi Dániel Könyvtárban (2016.01.11.)

0

Rendkívüli emlékestre hívja az érdeklődőket a Berzsenyi Dániel Könyvtár Hefele Menyhért születésének háromszázadik évfordulóján, az európai rangú építőművész születésnapján.

Balló László, aki 2009 óta foglalkozik Hefele életművével, az eddig fel nem dolgozott részletek feltárásával és bemutatásával, megidézi a sokoldalú építész személyét. Megismerhetjük a kutató által felfedezett Hefele arcmást, amelynek segítségével a korábbi, külföldi kutatói feltételezések is igazolást nyernek. A négy ismert ábrázolás közül határozottan azonosítja a valódi arcképet.

Magánéletéből az eddig nem ismert, vagy lényegtelennek tartott adatokat, részleteket hangsúlyozza, amelyek rávilágítanak és magyarázatot adnak életpályájának alakulására. Bemutatja alacsony származását, az ebből következő bécsi mellőzöttséget. Feltárja Hefele életének eddig ismeretlen, tragikus sorsfordulóit is. Életútjának, építőművészi tevékenységének bemutatásában a magyarországi munkákat emeli ki, elsőként az Esterházy-kastély bővítésének meg nem valósult részleteit, azok csodálatos terveit mutatja be, majd a minket, vasiakat érintő állomásait, ezek közül is a szombathelyi városképből az elmúlt százötven évben eltűnt épületeiket, amelyek képét láthatjuk régi Knebel-fotókról. Ezek átépítés, avagy elbontás áldozataivá lettek az utóbbi százharminc évben, de emléküket a magángyűjteményekben féltve őrzött fotókon, képeslapokon fellelte a kutató.

Szó esik Hefele életművének sokszínűségéről is, megismerkedhetünk belsőépítészeti és bútortervezői munkásságával, és azzal a hatalmas művészetszervezői tevékenységgel, amelynek eredményeképpen Magyarországon elsőként és valósult meg a korai neoklasszicizmus stíluskorszaka.

A helyszínen megvásárolható a közelmúltban megjelent, Hefele szombathelyi bútorművészetét bemutató gazdag kiállítású album, Balló László munkája.

12494165_914089712012822_907862111_o

[divider]

rendezvenyszhely

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

5 + tizenhat =