Korábban már beszámoltunk róla, hogy gyanús telefonhívásokkal, ellenőrzés címén próbálják zsarolni a civil szervezeteket országszerte. Most a Szombathelyi Civil Kerekasztal hívta fel a figyelmet hasonló esetre.

Kőszegfalviné Pajor Klárát, a Szombathelyi Civil Kerekasztal elnökét pénteken kereste meg egy cég azzal, hogy 

a bíróság megbízta őket a bíróság.hu-ról letölthető 3 évre visszamenő beszámolók ellenőrzésével.

Miután meghatalmazást kért a cégtől, azzal tagadták annak kiadását, hogy nincs joga átküldeni a hívófélnek azt az ellenőrizni kívánt szervezetnek.

Az ellenőrzésekről szóló kormányrendeletek szerint minden ellenőrzéshez megbízólevelet kell adni, melyet az ellenőrzőnek az ellenőrzött szervezet vezetőjének köteles bemutatni!

– hívta fel a figyelmet az SZCK körlevelében a kerekasztal elnöke.

Ezúton is kiemelten felhívjuk a figyelmét valamennyi civil szervezet képviselőjének figyelmét, hogy a hasonló megkereséseket mindig kezeljék óvatosan, és ha gyanúsnak ítélik, jelezzék az illetékes szervezeteknek.


FRISSÍTÉS

Az ügyben a Hírlevél Plusz megkereste az Országos Bírósági Hivatalt, amely a mai napon az alábbi közleményt juttatta el hozzánk:

Több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalba (OBH), miszerint civil szervezetek megtévesztő megkereséseket kaptak különböző gazdasági társaságoktól. E társaságok azt ajánlották, hogy ellenszolgáltatás fejében törvényességi és gazdasági szempontból átvizsgálják, javítják a civil szervezetek beszámolóit. Ezáltal megelőzhetik az esetleges retorziókat.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a civil szervezetek beszámolóival kapcsolatban az OBH feladata kizárólag azok nyilvántartása és közzététele. Az OBH tartalmában, érdemében nem vizsgálja a beszámolókat, valamint a civil szervezetek gazdálkodási tevékenységét sem, ilyen vizsgálatokra ugyanis nincs hatásköre.

Kérjük, ha ilyen tartalmú megkeresést kapnak, azt utasítsák el, illetve haladéktalanul jelezzék az illetékes törvényszéknek, vagy a nyomozóhatóságnak.

Az Országos Bírósági Hivatal ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyben.

SZCK/H+

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

20 − tíz =