Amerikai idő szerint hétfőn délben globálisan elérhetetlenné vált a Facebook közösségi oldal és az óriásvállalat tulajdonában lévő egyéb platformok, mint az Instagram és a WhatsApp – számolt be az amerikai sajtó.

“Tisztában vagyunk azzal, hogy néhány embernek gondjai vannak a Facebook alkalmazás elérésével. Dolgozunk azon, hogy a lehető leggyorsabban visszaálljunk a normális kerékvágásba, és elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért!” – közölte a Facebook a Twitteren.

A Facebook a webhely “nem érhető el” üzenetet jeleníti meg a felhasználóknak, az Instagram pedig “szerverhibát” mutat. A platformokon nem lehet új tartalmakat betölteni.
A vállalat arról is beszámolt, hogy a belső – az alkalmazottak által használt – rendszereik is összeomlottak. A társaság nem közölte, hogy mi okozhatja a szolgáltatás kimaradását, amely szakértők szerint nem ritka jelenség, azonban ritkán fordul elő globális szinten.

A Facebook és platformjainak globális leállása nem sokkal az után következett be, hogy Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek – állítása szerint – bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal. Haugen azt állítja: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét.

A Rakéta magazin szemlézte a The New York Times-t, amelynek online kiadása magyar idő szerint hétfő este arról írt, hogy a kibertámadás lehetőségét már kizárta a cég, és valószínűleg a Facebook DNS-kiszolgálójával, azaz a kapcsolat létrejöttéért felelős hálózatoknál lehetnek információs problémák.

A Portfólió a Bloomberg alapján írta meg, hogy 7 milliárd dollárral zsugorodott Mark Zucherberg Facebook-alapító vagyona, így ezzel a világ leggazdagabb embereinek listáján is hátrébb került.

MTI/H+

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × négy =