A gesztenye szó hallatán hajlamos az ember egyből az őszre gondolni. Talán Velem is eszébe jut: a színes erdőkkel tarkított, a sült gesztenye illatával fűszerezett velemi október. Az ősz a gesztenye ünnepe. De mit csinál a gesztenyefa a napsütéses nyárelőn?

Június első felében virágba borulnak a gesztenyések – az illatozó fák közt méhek gyűjtik a nektárt. Egészen más arcát mutatja az erdő, mint szüret idején, mást, de nem kevésbé csodálatosat. A virágzás időszakára hívja fel a figyelmet a Gesztenyevirág piknik, a Gesztenyevirágzás hetének első mozzanata. Június 18-án, vasárnap 16:00 órakor a Hősök kapujától indulva virágzó gesztenyéseken át vezet az út ahhoz a vén gesztenyefához, melynek lábánál megpihenve limonádé és mézes kenyér jár a beszélgetéshez. Minden évben más famatuzsálemet keresünk fel a falu közvetlen közelében: kicsit tanítás is, de legfőképp hála ez, hiszen annyi mindent köszönhetünk e fáknak, s gyümölcsüknek.

Június 19-től 23-ig a rendezvény a Kukucskáló délutánokkal folytatódik: otthonaikban fogadják a kíváncsiskodókat a falu ügyes kezű lakói – a kapuszínek alatt hétköznaponként 14:00-18:00 óráig várják a látogatókat a mesteremberek (méhészet, ökogazdálkodás, kürtőskalács sütés, népi kismesterségek, gyöngytechnika, kertészkedés, fafaragás, esztergálás, kovácsolás, házias ízek elkészítése…). Egy-egy kijelölt napon kinyitja kapuját a tűzoltószertár, a pálinkafőzde, szabadon megtekinthető lesz a Szent Vid kápolna (vezetéssel), Velem utolsó igazi zsúpfedeles borospincéje, Novákfalva múzeuma.

A hét folyamán a Velemhez kötődve… című kiállítás látható a Kultúrházban a „Fotózz VELEM!” pályázatra érkezett alkotásokkal kiegészítve. A két téma egy térbe rendezésével „hazaérkeznek” az ismert, Velemhez kötődő arcok a pályázatra érkezett velemi pillanatokat megörökítő képek körében. Esténként, 19:00 órától pedig ugyanitt vendégelőadókat hallgathatunk:

  • Június 19. (hétfő): Kardos Tamás: Keretbe zárt világ;
  • Június 20. (kedd): Szenkovits Péter: Egy rajongó újságíró Törőcsik Mariról (néhány különleges, eddig be nem mutatott felvétellel);
  • Június 21. (szerda): Ilon Gábor: Kőszeg-hegyalja régészeti öröksége;
  • Június 22. (csütörtök): A Kőszegi Hegység növényvilága;
  • Június 23. (péntek): Fehér Zoltán: Mindennapi gyógynövények.

A Gesztenyevirágzás hetét június 24-én, szombaton a velemi falunap zárja.

Legyen hát a nyár is a gesztenye ünnepe – a megismerésé, a felfedezésé, az újdonságé – a virágzó gesztenyefáké, a vendégszerető velemieké, s kedves vendégeinké.

Részletes program a rendezvényt megelőzően a www.velem.hu weboldalon és a hirdetőtáblákon olvasható. A programokra a belépés ingyenes.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizenhét − tizenegy =