Tizedik alkalommal hívta össze a sajtó képviselőit a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ új székhelyére, ahol megtudtuk, októberben is számos program közül válogathatunk.

Október 7-én szerdán induló három napos interaktív konferenciára invitálta az érdeklődőket Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója. A „Szabadegyetem – mindent a közösségről” című rendezvény első témája: Mindent a közművelődésről. Országos és megyei közművelődési stratégiák ismertetése mellett a közművelődést érintő jogszabályokról, dokumentációkról, képzésekről adnak tájékoztatást a megjelenteknek az NMI munkatársai. Második napon az ifjúságot érintő kérdések lesznek napirenden. Szabolcs Gergő, a Pedagógia Plusz program vezető trénere ifjúsági közösségek létrehozásáról; Simon Ádám, a H+ Média és Kulturális Egyesület elnöke az önkéntességről, valamint a közösségi szolgálatról; Hegedűs Zoltán, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke a fiatalok aktivizálásának módszertanáról; Kőrösi Krisztina mentálhigiénés szakember pedig a fiatal korosztály érzelmi kommunikációjáról tart előadást.

Pénteken a Herényiek Házában folytatódik a három napos szakmai találkozó. Itt a kulturális alapú gazdaságfejlesztés lehetőségeit járják körül saját példákkal, tapasztalatokkal a meghívott vendégek. Kovács Andrea, a Szlovén Vidék Nkft. ügyvezetője; Kovács István, az oszkói Hegypásztor Kör elnöke; Szekér Tamás, Herényi Kulturális- és Sportegyesület elnöke interaktív beszélgetés során osztják meg gondolataikat és tapasztalataikat. A programot a Herényiek Házában a Tom Kondor Band koncertje zárja.

Október 11-ig még elküldhetik történeteiket, fotóikat a pályázók a Nemzeti Művelődési Intézet és a Lakiteleki Népfőiskola közös felhívására, mely időutazásra hív mindenkit – hívta fel a figyelmet Éles Krisztina. A „100 év, 100 fotó, 100 élet” címmel, több kategóriában meghirdetett felhívás időutazásra hív mindenkit, melynek célja: képekben bemutatni az elmúlt 100 éven átnyúló emberi kapcsolatokat, elődjeink történeteit az 1920-as évektől napjainkig.

A Nemzeti Művelődési Intézet a felhívásban szereplő kategóriákat úgy állította össze, hogy azok is lehetőséget kapjanak, akik inkább a családtörténet iránt érdeklődnek; azok is, akik az elmúlt száz esztendő fotóiból önálló kreatív alkotást akarnak létrehozni; valamint mindazok, akik inkább a most pillanatainak megörökítésére vállalkoznak.

A felhíváson bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül, egy jelentkező maximum 10 darab digitális vagy digitalizált fényképet adhat be. A részletes kiírásról az nmi.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Pénteken, október 9-én várják a III. Civil Véradásra a helyi civil szervezetek képviselőit, tagjait – mondta Meskó Krisztián, a Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ munkatársa. A civil véradó napokat a Miniszterelnökség kezdeményezésére 2020. október 5-9 között az ország minden megyéjében megszervezik, hogy felhívják a figyelmet a segítségnyújtás fontosságára, amely a jelen helyzetben különösen lényeges. Vas megyei helyszín: Szombathelyi Területi Vérellátó, Dr. István Lajos krt. 3. Időpont: 2020. október 9. 8-17 óra között.

Hétvégén, október 10-11-én Cákra hívják a kikapcsolódni vágyó családokat a Cáki Pincesorra. A cáki önkormányzat idén a járványhelyzethez igazodva úgynevezett „Cáki gesztenyés hétvégéket” szervez hagyományos, fesztiválszerű rendezvénye helyett október 10-11-én, október 17-18-án és október 24-25-én – jelentette be Tóth Szabolcs, a Cáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka, Cák polgármestere.  Helyi termelők, kézművesek kitelepülése mellett a gesztenye kóstolás sem marad el. Kisgyerekes családok számára külön gyerekszigettel készülnek. A szervezők célja, hogy közösségi összefogással egy családias, a helyszín hangulatához illő programot kínáljanak. A rendezvényre a belépő 500 Ft, 14 év alattiaknak ingyenes. A befolyt összegből a helyi civil szervezetek működését kívánják segíteni.

Szintén október 10-11-én ad otthont a Vépi Művelődési Ház és Könyvtár a Vas-Film 16 – Vas megyei Függetlenfilm Fesztiválnak. A rendezvényről Meskó Krisztián, a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Egyesület titkára, fesztiválszervező számolt be. A két napos programon a filmeké a főszerep, melyeket szakmai zsűri fog értékelni, úgy mint Margitházi Beja filmkritikus, Varga Mónika operatőr, V.Horváth Tibor képzőművész és Tóth István. A fesztivál ingyenes, minden filmkedvelőt várnak. A szünetekben, online bejelentkezéseken riportokat, beszélgetéseket is követhetnek az érdeklődök.

Május helyett október 22-23-án tartják meg Bükön a XVIII. Szivárvány Gyermek Néptáncfesztivált. A gyermek és ifjúsági csoportoknak bemutatkozási lehetőséget nyújtó programról Horváth Győző, az Ungaresca Néptáncegyüttes művészeti vezetője számolt be. A fesztiválon Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyében működő csoportok és alapfokú művészeti iskolák vesznek részt. A koreográfiákat szakmai zsűri értékeli és minősíti, arany, ezüst, bronz kategóriában. Bár a fesztivál a járványhelyzet miatt zártkörű, a büki művelődési ház udvarán felállított sátor alatt különböző népművészeti és zenei programokkal szórakoztatják a közönséget.

Ismét teljesítménytúrára várja a jelentkezőket a Vasi Vándorok Sportegyesület. Az őszi túrát 5, 10, és 30 km távon teljesíthetik a természetjárók. Az útvonal érinti a Vasi Múzeumfalut, az Oladi Kilátót, a maratoni távon pedig a Vasfüggöny Múzeumot is megtekinthetik a résztvevők.  Gombos Kálmán egyesületi elnök október 24-én, a Szombathely-Olad Katolikus Közösségi Ház (Márton Áron u. 55) előtt várja a nevezőket.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − nyolc =