Herényi Estékkel, kiállításokkal, egészségprogrammal és hagyományos adventi programmal várja az érdeklődőket a Herényiek Háza 2019 novemberében.

November 7-én, csütörtökön délelőtt 10 órától és délután 15 órától díjmentes számítógép-; internet-; és okostelefonhasználattal kapcsolatos foglalkozást tart a Herényi Kulturális és Sportegyesület a Digitális Jólét Program keretében. A programon az alaphasználat mellett többek között a közösségi oldalak használata, internetes szolgáltatások igénybevétele és különböző applikációk letöltése, működése is szóba kerül majd, az egyéni igények és kérdések érintésével.

Az illmitzi Szent Márton címmel nyílik Maria Felischhacker fotográfus kiállítása november 11-én, hétfőn. A 17 órakor kezdődő megnyitón Orbán Róbert mond köszöntőt, fellép Musikverein Illmitz. A tárlat november 12-15. és 18-21. napokon 10:00 és 14:00 között látogatható.

Gasztronómiai élvezeteknek ad teret a Herényi Esték sorozat első novemberi programja, ahol Kalauz Katalin és Kalauz József gombaszakértők a gombák világába adnak bepillantást, majd az est végén gombás ételek, például gombás rakott tészta, gomba fasírt, gombás melegszendvics, gomba saláta várják a látogatókat.

Másnap a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjával közös szervezésben, a Herényi Esték keretében Károly Frigyes beszélget Borbás Tiborral, a Spartathlon Ultramaraton (2019) 12. helyezettével. Az élménybeszámolóval egybekötött beszélgetés a Szombathely, Szent Imre herceg u. 84/B szám alatt található arborétumi látogatóközpont nagytermében lesz.

November 18-án szakmai találkozóra kerül sor: a városrészeken működő szervezeteket hívja tanácskozásra a Herényi Kulturális és Sportegyesület. Az egyeztetéstől a szervezők a városrészek kulturális életét segítő egyesületek szorosabb együttműködését, szakmai tapasztalatcseréjét várják.

Találkozás a harmonikával címet viseli Peltzer Géza beszélgetős, zenélős estje, amely november 20-án este 19 órától lesz a Herényiek Háza nagytermében. A Herényi Esték sorozat részeként megrendezett programon a zenekedvelőket CD-bemutatóval és játékkal is várja a művész. Peltzer Géza évtizedek óta harmonikázik, számos stílusban mutatta be tudását. Ezen az estén a hangszerről, tanárairól, stílusokról beszél, de a fő szerep természetesen a zenéé lesz. Több blokkot állított fel (klasszikus, latin, olasz, francia német stb.) és mutatja be, hogy szól a harmonika ezeknek az országoknak a zenéjében. Az est végén filmzenékből idéz a harmonikával, a közönségnek kell kitalálni a film címét, és a zeneszerzőt. A legtöbb pontot elért szavazó a zenész nemrég megjelent CD-jét (Szerelemes harmonikás) kapja ajándékba. A CD-ből a helyszínen természetesen vásárolni is lehet, az albumon szereplő 13 szám közül is felelevenít néhányat a zenész.

Másnap, november 21-én, csütörtökön 18 órától a Herényi Esték vendége Spiegler Tibor, helytörténeti gyűjtő lesz. A Berzsenyi Dániel Könyvtár Helytörténeti Klubjának szervezője, több kiállítás közreműködője; évtizedes gyűjtői munkájának köszönhetően a város egyik legkülönlegesebb helytörténeti gyűjteményével rendelkezik, amellyel Szombathely történelmének megismeréséhez, feldolgozásához és bemutatásához számtalan formában hozzájárult.  A beszélgetés moderátora Simon Ádám, a Herényi Kulturális és Sportegyesület munkatársa lesz.

November végéhez közeledve sem lesznek program híján a herényi kultúrházban: november 22-én a Lions egészségnapján ingyenes szemészeti szűrésen és tanácsadáson, vércukorszint mérésen, valamint beszélgetésen és életvitel tanácsadáson vehetnek részt 10:00 és 15:00 óra között, a méréseket és tanácsadásokat végző orvosok (dr. Kneffel Pál és dr. Czirfusz Sylvia) segítségével.

November 29-én Kiss Attila gyűjtő kiállítása nyílik 17 órától. A régi, a vasi megyeszékhelyhez és Herényhez köthető aprónyomtatványok, tárgyak tárlata november 30-án, december 2-7. és 9-10. napokon 10:00 és 14:00 óra között látogatható majd.

November utolsó napján elindul a hagyományos adventi esték programsorozat a Herényiek Házában: 30-án, szombat délután három órától egészen estig a család minden tagja talál számára érdekes programot, hiszen családi kézműves kuckó, kávékülönlegességek kóstolója és vására, valamint a Szülőföld Kiadó jóvoltából könyvvásár is jelen lesz a rendezvényen. 16 órától Devecsery László József Attila-díjas költő a Rózsabors Műhely közreműködésével tart verses-zenés foglalkozást, 17 órakor az ünnepi köszöntőt követően pedig a Perenyei Hagyományőrző Egyesület betlehemes műsorát láthatja a nagyérdemű.

November végén indul a Herényi Kulturális és Sportegyesület adománygyűjtése a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportjával közösen, valamint idén is Szombathely legnagyobb adventi naptárát készülnek a herényiek megjeleníteni: várják azok jelentkezését akik otthonuk ablakára, ajtajára vagy kapujára szívesen készítenének adventi dekorációt, kivilágítva megjelenítve az adventi nap számát. December 1-én fényesedne ki az első herényi ablak, majd a következő estéken mindig egy újabb ablak világosodna ki, egészen december 24-ig.

A programok részletes leírása a www.herenyiek.hu weboldalon, valamint a ház Facebook-oldalán (www.facebook.com/HerenyiekHaza) olvashatók.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × négy =