Füstös kocsmától a televíziós közvetítésig – a darts sport térhódítása

0

Kocsmasportok. Ilyen jelzővel illetik még ma is azokat a sportágakat, melyeket, pár fontért, vagy pár korsó sörért játszottak egykor, főleg a brit szigetek kikötői kocsmáinak füstös zugaiban. Viszont manapság, ha azt halljuk, hogy darts, vagy billiárd, snooker, már mindenki tudja, hogy sok ezer helyszíni szurkoló és a televíziós közvetítéseknek köszönhetően több millió néző előtt, sok százezer fontos nyereményekért zajló komoly versenyekről beszélünk.

Szerencsére ma már Magyarországot is elérte és egyre inkább lázba hozza ezen sportok említése. Hála a sportcsatornák közvetítéseinek, nálunk is több tízezer embernek ismerősen hangzik Phil Taylor, Garry Anderson, Michael van Gerven neve. Ők ma a darts legismertebb alakjai. Világbajnokok. Népszerűségük vetekszik a legjobb labdarúgók, kosárlabdázók, autóversenyzők népszerűségével.

Magyarországon a 80-as években a játékboltok polcain megjelentek a kezdetleges papír- és a falra szerelhető elektromos darts táblák, hozzájuk a legegyszerűbb műanyag nyilak. A kocsmák, presszók sarkaiban a pénznyerő (nyelő) gépek mellett már ott álltak a darts gépek is. A darts elkezdte magyarországi térhódítását.

Szombathelyen is elsősorban ilyen helyeken lehetett először dobni. Az első helyi klubok is egy-egy vendéglátóhelyhez kötődtek. A legsikeresebb közülük a 90-es években alakult és egészen 2008-ig sikeresen működő Ciao Amico Darts Club volt. pár év szünet, vagy stagnálás után a 2010-ben beindult városi bajnokságnak köszönhetően 2014-ben már ismét klubba tömörülhettek a darts sportot komolyabban művelni szándékozók. Megalakult a Szombathelyi Darts Club Sportegyesület.

2007-ben a Bercsényi Miklós Általános Iskolában elindult a darts iskolai oktatása is. A gyerekek szakköri keretek között, heti 2 órában ismerkedhetnek a sportág alapjaival. A darts nevelő oktató munkát segítő hatásairól az elmúlt években több cikk is értekezett. Elsősorban a koncentrációt és a matematikai alapműveletekben való jártasságot fejleszti. Tudásukat a diákolimpia országos döntőin bizonyították.

A darts szép lassan elhagyta eredeti otthonát. Ma már a versenyeket sportcsarnokokban, művelődési házakban, iskolákban rendezik. A kocsmasport jellegtől való szakítást jelzi az is, hogy a komolyabb versenyeken, országos bajnokságokon ma már tilos az alkohol fogyasztása.

Szombathelyen a darts kellemes otthonra talált az Aero Ftness- és Darts Clubban, ahol remek feltételek között, jó táblákon gyakorolhatnak és versenyezhetnek a sportág helyi szerelmesei. A szombathelyi kezdeményezés hamarosan más vasi városokban is követőkre talált. Tavaly Körmenden, idén pedig Szentgotthárdon alakult darts egyesület. Míg pár éve egy versenyért legközelebb Sopronba, Győrbe kellett utazni, ma már rendszeresen vannak versenyek a megyén belül is.

Játékosaink, csapataink az ország legjobbjaival küzdenek. Versenyeink látogatottsága egyre nő. Egy-egy alkalommal akár 50-en is táblákhoz állnak. és persze nem csak a klubok tagjai, hanem a Szombathelyi Szabadidősport Szövetségnek köszönhetően már az amatőrök, a sportág alapjaival ismerkedők is lehetőséget kaphatnak.

A darts kivívta méltó helyét a komoly múlttal rendelkező sportok között. Egyenletes fejlődésének köszönhetően a sportág vezetői az olimpiai részvételt tűzték ki célul. Reméljük legjobbjaink hamarosan e nemes célért versenyezhetnek majd.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

6 − három =