Fővárosi és berettyóújfalui kiállítóhelyek az év múzeumai

0
A Bihari Múzeum (forrás: a Bihari Múzeum Facebook oldala)

A berettyóújfalui Bihari Múzeum és a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képviselői vehették át az Év Múzeuma 2014 elismerést a Múzeumok Majálisa programsorozat keretében megtartott ünnepélyes díjátadón szombaton a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az Év Kiállítása 2014-ben a miskolci Herman Ottó Múzeum Elit alakulat – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című tárlata lett.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület idén 19. alkalommal hirdette meg pályázatát az év múzeuma kitüntető cím elnyerésére, mely az intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, a múzeumok elmúlt évi fejlődését értékeli az elismerésről döntő bizottság. Idén hét intézmény közül választották ki a legjobbat.
Az 1947-ben alapított berettyóújfalui múzeum az intézményben őrzött tudás széles körű megosztásáért, a városban és a gyűjtőkörébe tartozó teljes területen az oktatásban, nevelésben játszott szerepéért kapta az elismerést. Széles körű értékmentése, minőségi muzeológiai munkavégzése révén eredményesen szólítja meg a környék lakosságát, oktatási és nevelési intézményeit – áll a szakmai zsűri bírálatában.
A budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új helyszínen történő magas színvonalú kialakításáért, folyamatos fejlesztéséért, az új állandó kiállítások kiemelkedő nívójú megvalósításáért részesült a díjban.
Az ötödik alkalommal kiosztott Év kiállítása cím díjazottját ebben az évben 13 intézmény nevezett tárlata közül választotta ki a szakmai zsűri. A miskolci Herman Ottó Múzeum állandó kiállítása korszerű eszközökkel és egységes arculattal, látványos térképekkel, makettekkel, grafikai munkával mutatja be a Karos település határában előkerült honfoglalás kori temetők különleges leleteit.
Császtvay Tünde, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a múzeumok egyre sokrétűbb kihívásokkal néznek szembe. “Fesztiválközpontnak, központi és közösségi tereknek kell lenniük úgy, hogy közben a tudományos jelleget, a gyűjteményeket és a műtárgyi állományt is meg kell őriznünk és örökül hagyni a következő generációkra. Emellett kreatívnak és újító szelleműnek is kell lenniük, hogy megszólíthassák az embereket és követőket találjanak erre a munkára. Ezen a nehéz úton most megmutathatjuk egy-két múzeumnak, mennyire jó úton járnak” – fogalmazott Császtvay Tünde.
Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke szerint minden pályázatból érződött, hogy a tudományos bázison alapuló munka célja az ismeretátadás mellett az, hogy az intézmény a közönség és a közösség által használt térré váljon. “Immár 19. éve győződhetünk meg arról, hogy ebben a folyamatosan változó miliőben hihetetlen invenciókkal, talpraesettséggel és munkamániával kollégáink az egész országban zseniális munkát végeznek” – tette hozzá.
A múzeumok közül a szakmai bizottság különdíját kapta a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum magas színvonalú szakmai bemutató tevékenysége és turisztikai vonzereje elismeréseként. Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége és az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság különdíját a szentesi Koszta József Múzeum kapta szakmai, muzeológiai és tudományos tevékenységéért. Elismerő oklevelet kapott a jászberényi Jász Múzeum, a nyíregyházi Sóstói Falumúzeum és a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum is.
Az Év Kiállítása 2014 díjra nevezettek közül elismerő oklevelet kapott a Katona József Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Móra Ferenc Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum egy-egy tárlata.
Az elismeréseket az idén 20. alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisa részeként adták át. A kétnapos programsorozaton 112 múzeum, 45 program, 12 koncert és 15 ismeretterjesztő előadás szórakoztatja a közönséget a Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az múzeumok az esemény idei tematikájához illeszkedve a modern 20. század témakörét, eseményeit és személyiségeit értelmezik újra.

MTI

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

7 + hét =