Folyamatos a több tízezer civil beszámoló feldolgozása és digitalizálása

0

Több mint 35.550 beszámoló érkezett a civil szervezetektől az Országos Bírósági Hivatalhoz 2014. május 31-ig. Az érintettek többsége idén is a határidő végén tett eleget beadási kötelezettségének, ezért jelentős mennyiségű irat vár feldolgozásra és digitalizálásra. A munka mielőbbi befejezése érdekében az OBH elnöke bővítette a feladatot végzők létszámát, és rendkívüli munkavégzést rendelt el. Összesen 8 munkatárs – köztük 4 autizmussal élő fiatal – igyekszik minél előbb átnézni és a birosag.hu honlapra feltölteni a dokumentumokat, hogy azok mindenki számára elérhetőek legyenek. A feldolgozást az is lassítja, hogy a beszámolók tizede hibás, ami azt jelenti, hogy ezeknél az iratoknál további intézkedésre, hiánypótlásra van szükség.

A civil szervezeteknek minden év május 31-ig kell megküldeniük az előző évről szóló, a jogosult szerv által jóváhagyott beszámolójukat az Országos Bírósági Hivatalnak. Az OBH az eredeti dokumentumot vagy annak hitelesített másolatát letétbe helyezi, illetve elektronizálás után honlapján – a birosag.hu internetes elérhetőségen a http://birosag.hu/allampolgaroknak/civil/tarsadalmi-szervezetek-es-alapitvanyok-nevjegyzeke megjelölés alatt közzéteszi.

A fent megjelölt kötelezettség a Magyarországon – bíróság által – nyilvántartásba vett civil szervezeteket terheli. Ilyennek minősül az egyesület, valamint az alapítvány. Egyesületi formában működhetnek például a szövetségek, szakszervezetek, sportegyesületek vagy a polgárőr szervezetek.

birosag.hu

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

egy × 2 =