Félek, mert nem tudok jelenleg mást tenni. Félek, mert nem tudom kinek higgyek. Félek, mert túl keveset és közben túl sokat tudok a szomszédunkban történő atrocitásokról. Félek, mert elvesztettem a józan gondolkodási képességeimet a háború koncepciójának sokkoló hatására. Félek, mert arra értem haza az iskolából, hogy édesanyám sír a konyhában. Félek, mert én nem tudtam sírni. Félek, hogy annyira hozzászoktam az emberi természet gyarlóságához, hogy hétköznapi hírként fogtam fel. Félek attól, hogy nem tudom leírni a gondolataimat. Félek attól, hogy inkább hallgatok. 

Félek, mert Ember vagyok. 

Igaz, gyáva és gyenge. De Ember. Ember minden körülmény ellenére is. És reménykedem, mert ez a dolgom. Félni és remélni.

Remélem, hogy egyik reggel zihálva felülök az ágyamban, és rájövök, hogy ez mind csak egy rémálom volt. Hogy a nagyhatalmak a XXI. században már okosabbak annál, hogy egy potenciálisan egész országot, vagy egész földrajzi egységet földbe döngölő vérfürdőbe kezdjenek. Remélem, ha ilyen történik, mindenki megtudhatja, és nem ötven év múlva fogják unokáink megérteni, hogy mi a szar történik a világon. Remélem, hogy egyszer végre első olvasásra megtudom az igazat, anélkül, hogy tizenöt különböző politikai érdekeltségű hírportál ferdítené saját tetszésére az eseményeket. Remélem nem kritizáljuk az embereket online, mert megosztanak egy posztot, hogy kimutassák szolidaritásukat. Kezünkben van egy egész világot behálózó platform, örüljünk neki,  hogy az emberek felszólalnak, akár egy rövid poszt erejére is! Hiszen sosem tudhatjuk, éppen mi fogja megváltoztatni a világot, és én remélem, nagyon remélem, hogy a technika egy lépéssel közelebb hozott minket az egységhez, és nem csak a pusztuláshoz. És remélem mindannyian átérezzük ukrán és orosz testvéreink sorsát. Hiszen háborúban nincsenek “ruszkik” és “hoholok”, csupán szenvedő emberek, és tragikus emberi sorsok. Ez egy egész emberiség ügye.

Te, ki ezt olvasod, drága Ember, ne felejts Ember maradni. Remélj, remélj, remélj!

Én már csak félek, mert nem tudok jelenleg mást tenni.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

tizenhárom − három =