Ezen a héten a könyveké a főszerep! (szombathelyi könyvheti programok listája)

0

A 2016-os, 87. Ünnepi Könyvhét és a 15. Gyermekkönyvnapok, valamint a Felolvashow részletes programja.

 

2016. június 7. kedd
Berzsenyi Dániel Könyvtár, Szombathely Dr. Antall J. tér 1.

10.00 A Hungaricana adatbázis bemutatója – Arcanum Adatbázis Kft.

2016. június 8. szerda
Berzsenyi Dániel Könyvtár, Szombathely, Dr. Antall József tér 1.

10.00 Mechler Anna írónő mesél óvodásoknak

17.00 Találkozó Tóth Krisztina költővel
Beszélgetőtárs: Dr. Kovács Ágnes irodalomtörténész
Tóth Krisztina 1967-ben született Budapesten. 1986-ban érettségizett a Képzőművészeti Szakközépiskola szobrász szakán. 1993-ban szerzett tanári diplomát az ELTE Bölcsészkarán.

tothkrisztina

Tóth Krisztina első kötete, amelyet Radnóti Miklós emlékéremmel jutalmaztak, 1989-ban jelent meg Őszi kabátlobogás címmel. 1990-92-ben ösztöndíjasként két évet töltött Párizsban, ezalatt főleg kortárs francia költészetet fordított. 1992-ben megkapta a Soros Alapítvány egy évre szóló irodalmi ösztöndíját. 1994-ben jelent meg A beszélgetés fonala című kötete, majd 1996-ban az általa válogatott és szerkesztett Látogatás című kortárs francia költészeti antológia. 1996-ban Graves-díjat és Déry Tibor jutalmat, valamint műfordításaiért Zoltán Attila-díjat kapott, 2000-ben pedig József Attila-díjat. 1997-es Az árnyékember című kötetét követően 2001-ben Porhó címmel a Magvető Könyvkiadó jelentette meg új és válogatott verseit, amelyet ugyanebben az évben Vas István-díjjal ismertek el. 2002-ben megkapta a Palládium-díjat, s megjelent válogatott kötetének második kiadása. 2003-ban a Csimota Könyvkiadó gondozásában jelent meg kisgyereknek szóló verseskötete Londoni mackók címmel, ez gyerekkönyv kategóriában elnyerte az Év Könyve elismerést. 2004-ben a Magvető Könyvkiadó adta ki Síró ponyva című kötetét. Szintén 2004-ben jelent meg az EBP Media Kft. gondozásában Csortos Szabó Sándor fotóssal készített közös kötete, a Fény, viszony. 2005-ben a Síró ponyva című kötet a Szépírók Díját kapta, aztán ugyanebben az évben Gemini-díjat. 2006-ban a Magvető Könyvkiadónál novelláskötete jelent meg Vonalkód címmel: erre 2007-ben Márai-díjat kapott. 2008-ban A világ minden országa című versét Salvatore Quasimodo-díjjal jutalmazták. 2009-ben eddigi költői, írói és műfordítói munkásságát a Magyar Köztársaság Babérkoszorújával ismerték el. 2009-ben és 2010-ben a Mozgó Világ prózaírói nívódíját és Nizzai kavics díjat, valamint Artisjus-díjat kapott. 2010-ben Bárka-díjjal jutalmazták a Bárka folyóiratban megjelent írásait.

Weöres Sándor Színház, Szombathely, Akacs Mihály utca 7.
18.00 Ünnepi Könyvnap a Weöres Sándor Színházban
A Weöres Sándor Színház 2016-ban is csatlakozik a szombathelyi Ünnepi Könyvhét programjaihoz. Játékos irodalmi esttel – verssel, prózával, dalokkal, improvizációval – szeretnénk ismét meglepni a közönséget, és felhívni a figyelmet az olvasás, a könyvek fontosságára.
Közreműködnek: a színház művészei

[divider]

2016. június 9. csütörtök
NyME SEK Könyvtára, Szombathely, Károlyi Gáspár tér 1.
9.15 Ünnepi Könyvheti Felolvashow

felolvashow2016

9.15-9.30 Az Ünnepi Könyvheti Felolvashow megnyitója dr. Németh Istvánnal, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorhelyettesével
Közreműködnek: a Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola tanulói és néptánc tanszakos növendékei: Molnár Bence – széki tempó, Szabó-legények – somogyi pásztornóták, Szólótáncosok – tápai oláhos és frisses

9.30-10.00 Papírszínház óvodásoknak

9.30-10.10 Verses-játékos foglalkozás kisiskolásoknak-
Fülöp Kató „Mindent járó malmocska” című interaktív foglakozás 1-2. osztályosoknak
Csider Sándor „Álomúton” című interaktív foglakozás 3-4. osztályosoknak

09.30-10.15 „magunkat megmutatni”- interaktív zenés-irodalmi műsor felső tagozatosoknak (5-7. osztály) Lutor Katalinnal, Doma Bencével és Kocsis Marcellal

09.30-10.30 DELETE – ifjúsági dráma 14 éven felülieknek a Reményik Suliszínház előadásában

10.45-11.30 Kreatív Slam Poetry Műhely – a Savaria Slam Poetry interaktív műsora felső tagozatosoknak és középiskolásoknak

10.30-11.10 Verses-játékos foglalkozás kisiskolásoknak-
Fülöp Kató „Mindent járó malmocska” című interaktív foglakozás 1-2. osztályosoknak
Csider Sándor „Álomúton” című interaktív foglakozás 3-4. osztályosoknak

18.00-19.00 Élni jöttünk mi itt – Lutor Katalin, Doma Bence és Kocsis Marcell kortárs irodalmi műsora zenével fűszerezve a Cafe Freiben

Berzsenyi Dániel Könyvtár, Szombathely, Dr. Antall József tér 1.
10.00 Ünnepi Könyvheti Felolvashow – Felolvasópont a BDK-ban
A Mesebolt Bábszínház művészei mesélnek a 80 éves Csukás István műveiből
17.00 Göncz László Határ-szél című könyvének bemutatója
A szerzővel beszélget Dr. Bokányi Péter irodalomtörténész

Göncz László a szlovéniai magyarság történetének kutatója, szakmonográfiák szerzője, aki szépírók?ént is ismert olvasói előtt. 2003-ban nagy ívű történelmi regényben (Olvadó jégcsapok) ábrázolta a muravidéki magyarság múltbeli hányattatásait, majd 2011-ben újabb regényében (Kálvária) elsőként törte át a hallgatás falát, megírta a muravidéki magyar és nem magyar mártírok regényét.

GL_plakat

Új könyve elbeszéléseket, novellákat, monodrámát és kisregényt tartalmaz. Írásaiban a kisebbségi létből fakadó konfliktusok és lelki folyamatok, a szociális lecsúszás vagy/és ideológiai jellegű kirekesztés, az elválasztó államhatár okozta feszültségek, a hazátlanság érzése, illetve a megélést segítő „belső erők”: a közös haza, a „lélek Magyarországának” a tudata, a másság tisztelete, az ősi örökségből származó értékek, az újrakezdést, a talpra állást biztosító erények állnak a középpontban. A Határ-szél nemcsak a múlt megismerését segíti, hanem nagy erejű és hatású sors-szimbóluma a határokkal szétszabdalt területek és népek életének. Sokszínűsége, szorongást, szeretetet és szerelmet felkaroló tartalma révén felemelő olvasmány.

[divider]

2016. június 10. péntek

Berzsenyi Dániel Könyvtár, Szombathely, Dr. Antall József tér 1.

11.00 Találkozó Turbuly Lilla ifjúsági regényíróval

Gyöngyöshermáni és Szentkirályi Polgári Kör Irodalmat Kedvelők klubja, Szombathely, Győzelem utca 1.

18.00 Álomút – Csider Sándor könyvbemutatója

ÜNNEPI KÖNYVHÉT KÖSZÖNTŐ
Szombathely, Fő tér

Könyvárusítás a Libri Könyvesboltban
Könyves kézműves foglalkozás

15.00 Köszöntő
Szabó Lőrinc: Olvasás
Elmondja Kenderes Csaba színművész e.h.
15.20 A Bartók Béla Zeneiskola Népzene Tanszak Hangyaboly Népzene Együttesének műsora
15.45 Könyves játék
16.00 Tóthárpád Ferenc megzenésített versei
Nagy Krisztina (ének), Dala József (gitár)
16.40 Mesék gyermekeknek – felolvasás
17.00 Mesebolt Bábszínház: Vitéz László – Az elásott kincs

Szerbusztok Pajtikák!
Képzeljétek el, a nagymamucikám azt mondta: „Ide figyelj, László! Elég nagy vagy már, elég puliszkát megettél itthon, úgyhogy jobban teszed, ha elmész dolgozni, és keresel egy kis pénzt.” Én annyit, de annyit kerestem már azt a kis pénzt, de még semennyit sem találtam. Talán most itt, Szombathelyen több szerencsével járok! Ezzel a beköszöntővel érkezett meg hozzánk, a Mesebolt Bábszínházba Vitéz László, a piros sipkás, báb szuperhős, aki képes legyőzni az ördögöket, sőt magát a Halált is. Eddig nem látott, új kalandjait hozta el nekünk. Biztosíthatunk mindenkit, ezek sem lesznek kevésbé izgalmasak, mint a már ismertek. Sőt!
Tervező: Boráros Szilárd • Zenei összeállítás: Takács Dániel
Rendező-dramaturg: Kovács Géza • Játssza: Takács Dániel
Zenei kísérő: Lehőcz Zsuzsa / Dénes Emőke
A Korngut-Kemény Alapítvány engedélyével.

17.50 Könyvismertetések, kvíz
18.00 A Tarisznyások együttes műsora
18.45 Könyves játék
19.00 Szombathely Város Fúvószenekarának műsora
Vezényel: Tóth Máté

A program könyves támogatója a Libri Könyvesbolt.

[divider]

2016. június 11. szombat
Berzsenyi Dániel Könyvtár, Szombathely, Dr. Antall József tér 1.

11.30 Ringató bemutató foglalkozás

[divider]

15. GYERMEKKÖNYVNAPOK
Berzsenyi Dániel Könyvtár, Szombathely, Dr. Antall József tér 1.

2016. június 8-án, szerdán 10:30 órakor Mechler Anna írónővel találkozhatnak a gyerekek, akinek Kerék mesék sorozatában megjelent történetei egy-egy munkagép (kukásautó, markoló, tűzoltóautó) hétköznapjait meséli el.

2016. június 9-én, csütörtökön ismét csatlakozunk a városi Felolvashow-hoz. A Mesebolt bábszínház művészei Csukás István (80. születésnapját idézve) meséket olvasnak fel 10 órától 12 óráig. A folyamatosan változó közönség soraiból is szívesen meghallgatjuk a meseolvasásra vállalkozókat.

2016. június 10-én, pénteken 11:00 órakor Turbuly Lilla lesz a vendégünk. Felnőtteknek írt regénnyel indult pályafutása, de ma már több a gyermekeknek szánt meséje, regénye. Kisikolásoknak ajánlható a Talált szív c. mesekönyve és a pöttyös könyvek sorozatban megjelent Kosársuli kötetei.

2016. június 11-én, szombaton 10:30 órától Lezsákné Szekszárdi Zsuzsanna várja bemutató foglalkozásával a Ringató családi művészeti nevelési program iránt érdeklődő, vagy azt már jól ismerő, szerető kisgyermekeket, szüleiket és nagyszüleiket, az egész családot.

[divider]

rendezvenyszhely

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

három + 16 =