Értékteremtő és értékmentő kiadványt mutattak be 2018. május 18-án kora este a Herényiek Házában. A megjelenés fontos és időszerű volt Szombathely egyik legélhetőbb és kulturális örökségben gazdag városrésze értékeinek bemutatására.

A bemutatón a Herényi Nóta Kör műsorát követően Nagy Krisztina, a Herényi Kulturális és Sportegyesület titkára köszöntötte a megjelenteket.

Köszöntőjében kiemelte, hogy ennek a kiadványnak a tartalma nem az elmúlt hónapokban íródott, hiszen

az egyesület fennállása óta törekszik arra, hogy a városrészen fellelhető természeti és építészeti értékeket, neves személyiségeket felkeresse és bemutassa, megismertesse az utókorral,

így ennek a két évtizedes munkának egy szeletét láthatják most ebben az ismertetőben.

Szekér Tamás, az egyesület elnöke, a kiadvány szerkesztője ismertetőjében elmondta, hogy ugyan a füzet nem tartalmazza az összes herényi értéket, átfogó képet ad az 1950-ig különálló faluként működő, ma már Szombathely városrészeként funkcionáló területről. Elmesélte személyes kötődését a városrészhez és az egyesület által gondozott, régen herényi kultúrházként emlegetett Herényiek Házához.

Érdekesség, hogy az elnök nagyapja volt az utolsó herényi bíró a Szombathellyel történt összevonás előtt.

Éles Krisztina, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Vas megyei irodavezetője köszönetet mondott az egyesületnek az értékes tartalom létrehozásáért, és külön örömét fejezte ki, hogy részt vehetett ezen az ünnepélyes hangulatú könyvbemutatón.

A kiadvány képes illusztrációkon keresztül mutatja be azt a szellemiséget, kulturális örökséget, ami miatt mára Herény a vasi megyeszékhely legjobban működő városrészi közösségét hozta létre és tartotta meg a városi funkciókhoz alkalmazkodva, falusi mivoltját, őseik által, a közösségre hagyott értékeket megőrizve, gondozva, bemutatva.

Ha valaki kézbe veszi a kiadványt, láthatja a gondos szerkesztői munkát, amely igyekszik megmutatni azt a herényi életérzést és szellemet, ami a mai napig a “falu” utcáit járva, vagy a Herényi Virágúton sétálva áthatja a levegőt.

Szemezgetés a kiadványból

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, Őseink példáján: Herényi értékek címet viselő összeállítást a Herényi Kulturális és Sportegyesület készítette.

A negyven oldalas kiadvány sorra veszi Herény történetét: az első írásos emlék 1263-ból származik, amikor egy adásvételi oklevélben Herin-ként említik a települést. A 19-20. század fordulóján öt kastélyt tartottak számon, ezek a mai napig állnak.

A Herényi Kultúrház, a Szent György templom és a Csillagvizsgáló is megjelenik a kiadványban, ahogy a városrész egyik legnagyobb kertészete, a PRENOR tevékenységét is megismerhetik az olvasók. Bekerült az összeállításba a Kámoni Arborétum is, hiszen térképészeti vizsgálatok megállapították, hogy az idén 125 éves arborétum több mint háromnegyede Herényben terül el; ugyanez a helyzet a Potyondi-mocsárral is, amely Szombathely herényi és oladi városrészének határán helyezkedik el.

Az elmúlt évszázadok kiemelkedő személyiségei is helyet kaptak: a Gothard-család kiemelkedő tagjai mellett Dr. Józsa Miklós kertészmérnök; a Kámoni Arborétum alapítója, Saághy István és megmentője, Bánó István; Bárdosi János, a Falumúzeum megalapítója és Mészáros József festőművész munkássága olvasható az ismertetőben. Külön megemlítjük Dr. Széll Kálmánt is, akinek több évtizedes orvosi munkásságát számtalan kitüntetéssel ismerték el, 2008 óta Szombathely díszpolgára. A professzor egyébként a bemutatón is részt vett.

A kiadvány felvázolja az egyesület népfőiskolai tevékenységének három éves szakmai tervét is, melybe a Herényi Nóta Körhöz, a Vasi Gombfoci Egyesülethez és az egyesület kerékpártúráihoz kapcsolódó programok kerültek bele.

Őseink példáján: Herényi értékek
Az ingyenes kiadvány elérhető a Herényiek Házában.

Külön öröm számunkra, hogy az internetes források között feltüntették hírportálunkat is; fennállásunk óta szoros együttműködésben dolgozunk a Herényi Kulturális és Sportegyesülettel. További jó munkát kívánunk!:)

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

2 + kettő =