Nem akármilyen könyvbemutatókkal és kiállításmegnyitóval várja az érdeklődőket a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár december első hetében, az év utolsó hónapját is minőségi, változatos és nem mellesleg ingyenes programokkal nyitja az intézmény.

2017. december 5. 17 óra

Rozán Eszter: Nem jött el című, a Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent könyvének bemutatója

A kötetet bemutatja Csuti Borbála középiskolai magyartanár
Közreműködik Kelemen Zoltán színművész

2017. december 7. 17 óra

Siess 230 – Válogatás Szombathely első nyomdájának kiadványaiból

A kiállítást megnyitja: Mayer László levéltáros
Zongorán közreműködik: Flier Edit

A kiállítás megtekinthető: 2017. december 31-ig

2017. december 8. 17 óra

Hahner Péter könyvbemutató előadása

Hahner Péter történész a Pécsi Tudományegyetem Újkortörténeti Tanszékének docense. Több francia és amerikai klasszikus történelmi művet és életrajzot ültetett át magyarra. Most megjelent könyve a huszonegyedik önálló kötete. Korábbi munkái Franciaország és az Egyesült Államok történelmével foglalkoztak. A történelem iránt érdeklődők leggyakrabban a Rubicon című folyóiratban találkozhatnak írásaival.

Vajon a forradalom és a diktatúra elválaszthatatlanul összefonódik? Csak erőszakkal lehet tartós és mélyreható társadalmi változásokat elérni? Megengedhető az erőszak, ha egy jobb jövőt szolgál? Ezekre a kérdésekre keresi a választ ez a kötet, miközben bemutatja a világtörténelem legfontosabb forradalmainak kiváltó okait, menetét, következményeit és vezéregyéniségeit. A forradalmi események főszereplői általában diktátorokká váltak, vagy legalábbis mindent elkövettek ennek érdekében. Cromwell úgy gondolta, azért ő számolhatja fel a régi világot és építhet újat a helyére, mert Isten a kegyelmébe fogadta. Robespierre a néppel azonosította magát, Napóleon pedig kijelentette, hogy ő a francia nemzet igazi képviselője. Washington, Bolívar és Garibaldi nem tekintette kiválasztottnak magát, a későbbi korok forradalmárai viszont, mint például Lenin és követői, a tudománnyal indokolták meg kiválasztottságukat. Egy dolog biztos: a társadalmak totális ellenőrzésére és irányítására tett kísérletek rettenetes következményekkel jártak.


Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

négy × öt =