Életmódváltás a Kamrával!

,, Nem csak attól függ az ökológiai lábnyom, hogy mi az a termék, amit veszek, hanem hogy mi volt az út, ahogy odakerült hozzám.” /Sipos Katalin/

Mindenki szereti, ha úgy telik a születésnapja, ahogy az neki jó, és ahogyan azt Ő szeretné. Ezzel nem csak Mi emberek vagyunk így. Most, hogy vészesen közeleg a Föld napja, igyekezzünk megfelelően ünnepelni ezt az alkalmat. Na de mi az, amit mi tehetünk ezért?


 

Biztosan sokan hallottak már a csomagolásmentes, azaz a ”zero waste” életről és boltokról. Ezek az üzletek egyre nagyobb számban jelennek meg már Magyarországon is, köztük Budapesten, Sopronban, Celldömölkön és 2020. augusztusa óta Szombathelyen is! A csomagolásmentes boltok igyekeznek minőségi termékeiket minimális, lebomló csomagolásban vagy teljesen csupaszon tárolni és árulni. Mindezt 100%-ig higiénikusan. Lassan minden termék elérhető lesz egy ilyen üzletben, akárcsak bármely más szupermarketben. A liszteken keresztül a tésztákig, kozmetikumokig, aszalványokig, mindent megtalálsz. Az ember el se tudná képzelni, hogyan lehet ezt megoldani és kivitelezni,de Mi ellátogattunk a szombathelyi Kamra nevű boltba, és minden kérdésünkre választ kaptunk.

,,Hogyan kerülnek az üzletbe a termékek? Teljesen hulladékmentesen zajlik?”

,,Termékeinket hazai kistermelőktől vásároljuk, tudatosan figyelünk arra, hogy a vásárlás olyan termelőktől történjen, akikhez szintén közel áll a „zero waste” életérzés. A termékek átvétele személyesen, vagy csomagküldő szolgálat útján történik. Mindent nagykiszerelésben, alternatív csomagolásban szerzünk be.”

 

,,Nagyobb mennyiségben van-e lehetőség vásárolni? Előre le kell jelenteni?”

,,Természetesen lehet nagyobb mennyiséget is vásárolni, nem szükséges előre bejelenteni. Volt már arra is példa, hogy egy vásárlónk facebook oldalunkon írta meg a vásárlást megelőző napon, hogy mit szeretne vásárolni és mi összekészítettük neki a kért termékeket.”

,,Allergén anyagok feltüntetése hogyan zajlik?”

,,Tárolóedényeinken minden esetben szerepel, hogy mit tartalmaz az adott termék és természetesen az eladó is tud ebben segítséget nyújtani. Ez azért is nagyon fontos, mert egyre több olyan vásárlónk van, aki ételallergiával küzd.”

,,Mit gondol mekkora jövője lesz az ilyen boltoknak?”

,,Az elmúlt években itthon is változást tapasztalhatunk a környezettudatos életmód terén. A tudatos vásárlók számára már nem elegendő a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítható csomagolás. Sokan ennél gyökeresebb életmódváltást követelnek mind maguktól, mind a környezetüktől. A „zero waste” üzletek segítenek a hulladékmentes, környezettudatos életmód elsajátításában.”

,,Melyik korosztály fordul elő a boltban?”

,,Vásárlóink túlnyomó része a 25 és 40 év közötti korosztályból kerül ki, de gyakran találkozunk idősebbekkel is. Külön öröm számunkra, hogy az idősebb korosztályt is érdekli mit lehet kapni egy ilyen üzletben.”

 

,,Mely termékek fogynak a legjobban?”

,,Igyekszünk a termékpalettát nem csak folyamatosan szélesíteni, hanem mélyíteni is, ezáltal egyes termékekből nagyobb kínálattal rendelkezünk. Emellett gyakran cserélünk tapasztalatot vevőinkkel, de számos ötletet is adnak, mit látnának szívesen üzletünkben. Igyekszünk megvalósítani ezeket az elképzeléseket. Nagyon fontos számunkra a vevőkkel történő folyamatos kapcsolattartás.”

,,Tanácsok a „zero waste” életstílust elkezdeni vágyóknak!”

,,A hulladékmentes, „zero waste” életmód kialakítása nem egyről a kettőre, hanem fokozatosan történik. Ez egy hosszantartó folyamat, amelybe ha egyszer belelendül az ember, már biztosan nem fog megállni. Néhány tanács kezdőknek:

  • gyűjtsd szelektíven a hulladékot
  • vásárláshoz vigyél magaddal vászontáskát, így elkerülheted a műanyagzacskók használatát
  • használj mosható textil szendvics csomagolókat, uzsitasikat
  • arctisztításhoz használj mosható arctisztító korongokat
  • mosogass luffa szivaccsal a szintetikus szivacs helyett”

Mi már megtettük az első lépéseket ahhoz, hogy Földünk még legalább kétszer annyi ideig éljen, mint amennyit már megélt! Kezdd az első lépésekkel! Egy apró kis változás is sokat jelenthet!

Most pedig kedves olvasó, fogj egy befőttesüveget, menj ki a levegőre, sétálj el a szombathelyi Király utcába és térj be a Kamrába. Ha nem tudod mit vásárolj, csak nézz körül, vagy kérdezd a kedves és segítőkész eladót! Ha pedig már elkezdted valamikor ezt a fajta életmódot, adj nyugodtan tanácsot társaidnak, és segíts nekik! Mi pedig arra kérünk, hogy hétvégén kirándulj a családoddal, barátokkal, és szedd össze mások után a szemetet! Mutass példát másoknak! Hidd el, a Föld meghálálja!

Facebook: https://www.facebook.com/kamraszombathely

Instagram: https://www.instagram.com/kamraszombathely/?hl=hu

 

 

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − egy =