„Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”

0

A fenti Széchenyi István idézet volt a mottója a hétvégén megtartott nagyszabású rendezvénynek. A Szombathelyi Civil Kerekasztal a Vas Megyei Civil Információs Centrummal együttműködve a Herényiek Házában szervezte meg első alkalommal, de hagyományteremtő jelleggel az országos civil kerekasztalok találkozóját.

A találkozónak kettős célja volt: egyrészt elősegíteni a civil kerekasztalok közötti kapcsolat kiépítést, másrészt a gyakorlatban hasznosítani a más kerekasztaloknál jól működő példákat.

cka_talalkozo

A háromnaposra tervezett rendezvény első napján Szombathely polgármestere dr. Puskás Tivadar köszöntötte a megjelenteket. A találkozón részt vett és tájékoztatót tartott Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztérium Nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

p1000715

Tájékoztatójában elmondta, hogy Magyarországon hatvanezer civil szervezet van, Vas megyében közel kétezer. A szervezetek harmada Budapesten működik. De ha megnézzük az ezer főre jutó civil szervezetek számát, akkor a
Nyugat magyarországi régióban a legerősebb a civil élet. A legfontosabb az önkéntesség és a közösségépítés. A szervezetek csaknem az élet minden területén ott vannak. Az ő elhivatottságuk, kötödésük sem jogszabályban, sem pénzben nem ellentételezhető. Az a fajta elszántság, amivel a tevékenységüket végzik, azért az egész társadalom hálás lehet és köszönettel tartozunk ezeknek a szervezeteknek. A beszéd végén elmondta, hogy a jövő évi NEA pályázatok október – november környékén kiírásra kerülnek.

cka_talalkozo

A fórumon jelen volt még Koczka Tibor alpolgármester, a körzet képviselője és dr. Takátsné dr. Tenki Mária SZMJV Jogi és Társadalmi kapcsolatok Bizottságának elnöke. A házigazda szervezet részéről a Szombathelyi Civil Kerekasztalt Kőszegfalviné Pajor Klára, a Civil Információs Centrumot Nagy Krisztina képviselte. A fórumon a Szombathelyi Civil Kerekasztal elnöksége és Felügyelő Bizottságának tagjai is részt vettek. Közel 70 civil szervezet képviseltette magát a rendezvényen.

cka_talalkozo

A köszöntő beszédek után a salgótarjáni, a nagykanizsai, a szentgotthárdi képviselők mutatták be szervezeteiket és munkájukat.

A fórumon a megjelentek kérdéseket tehetek fel, tapasztalataikat mondhatták el az illetékeseknek. A délután szakmai tanácskozással folytatódott a civil kerekasztalok tagjai között, ahol a jó és rossz gyakorlatok megbeszélése volt a legfontosabb pont. Egységes vélemény volt minden résztvevő oldaláról, hogy nagyon fontos a város és a kerekasztalok jó kapcsolata. Ez elég vegyes képet mutat az ország egészére tekintve. Szóba került az is, hogy nagyon kevés a fiatal a civil szervezeteknél, hiszen a sportegyesületeket leszámítva az átlag életkor 68 év. Van olyan szervezet, ahol az elnök nem tud lemondani, mert nincs, aki átvegye a helyét. Így nagyon fontos dolog a fiatalok bevonása a civil életbe és ehhez egy nagyon jó alap a diák közösségi szolgálat teljesítése. Valamint az is, hogy ifjúsági tagozatok alakuljanak, hiszen ez is egy kis alapot ad arra, hogy a későbbiekben ezek a fiatalok vigyék tovább az egyesület munkáját. A vendégek este megtekintették a székesegyház fényfestését és részt vettek a Fő téri rendezvényen.

cka_talalkozo

A második nap szombathelyi sétával kezdődött, egy kis bepillantást adva Szent Márton szülővárosának szépségébe. A séta a Szent Márton temetőtől indult a Fő téren áthaladva az Iseumot érintve a Romkertnél fejeződött be. A délután folyamán Kőszeg és Novákfalva megtekintése is szerepelt a programban. A kirándulások alatt is folytak a különböző szervezetek közötti eszmecserék, hiszen nagyon sok területet érint a civilség.

p1000916

Vasárnap a közös reggeli után a szakmai találkozó értékelésére került sor. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy szükség van ilyen rendezvényre. Egyfelől segít abban, hogy a tanácskozások során felfedezzünk olyan ötleteket, megvalósítási formákat, amelyek más szervezeteknél jól működnek. Másfelől a tapasztalatcsere által lehetőség nyílott arra, hogy a különböző egyesületek tevékenységét, munkáját megismerjék. A találkozó végén a salgótarjáni küldöttség bejelentette, hogy jövőre szeretnék ők megrendezni a találkozót!

Mi szombathelyiek pedig ismét egy országos kezdeményezéssel lettünk gazdagabbak!

Bődi Lívia

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizenkettő + négy =