Civil tudor (2.) – A Nemzetközi Visegrádi Alap pályázati lehetőségei (nem csak civileknek!)

0

A VCIC és a Hírlevél Plusz együttműködésének köszönhetően folytatódik a Civil tudor rovatunk, melyben a Nemzetközi Visegrádi Alap pályázatairól olvashatnak.

Mi a célja a Nemzetközi Visegrádi Alapnak?

A közép-európai együttműködés céljából létrehozott Visegrádi Csoport országai – Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – által immár 10 éve működtetett Nemzetközi Visegrádi Alap célja, hogy elősegítse elsősorban a visegrádi országok, de azon túl a közelebbi és távolabbi szomszéd országok közötti szorosabb együttműködést a kultúra, a versenyképesség fejlesztése terén egyéni vagy közös kulturális és tudományos rendezvények támogatásával, az oktatás és a diákcserék előmozdításával, a kölcsönös turizmus fejlesztésével, a határon átnyúló együttműködések, valamint a tagországok civil kezdeményezéseinek és hallgatói mobilitásának támogatásával.

Milyen lehetőségeket kínál az Alap?

Az Alap igen vonzó lehetőségeket kínál:
– részbeni előfinanszírozást,
– egy-egy projekt költségeinek 70%-ának fedezését (nyomdai és kiadói, tolmácsolási és fordítási, tervezési és gyártási, az utazási és elszállásolási költségek, szakértői és művészek díjazások stb.)
– kiszámítható, tervezhető pályázati menetrendet (állandó pályázati és elbírálási határidőket);
–  „egyéb” többletkiadások elszámolását (5%)

Mire lehet pályázni? 

– Egyéni (mobilitási) programok/ ösztöndíjak
Mesteri (MA) vagy PhD-képzésben résztvevő visegrádi és kelet-európai, balkáni, kaukázusi diákok számára 2-4 féléves tanulmányi lehetőség valamelyik visegrádi vagy kelet-európai, balkáni, kaukázusi ország állami vagy magánegyetemén.
– Egyéni vagy csoportos ösztöndíjak a budapesti Közép-európai Egyetem Nyílt Társadalom Archívumában.
– Művészeti tanulmányutak (művész rezidens program) – képzőművészek számára 3 havi ösztöndíj egy másik visegrádi országban vagy New Yorkban.
– Támogatási programok (pályázatok)

1. kis támogatások (6.000 €-ig) 
2. általános támogatások (6.001 €-nál magasabb összeg)
3. Visegrádi Stratégiai Támogatások

Visegrádi Egyetemi Tanulmányi Program a visegádi országokkal foglalkozó új egyetemi kurzusok és posztgraduális tanulmányi programok támogatására.

VISEGRÁD+ program a Keleti Partnerség és a Nyugat-Balkán országainak állampolgárai részére az illető országok demokratikus átalakulásának elősegítésére.

Kik pályázhatnak?

Az Alap támogatásaira  (az állami költségvetésből közvetlenül finanszírozott intézményeken, szervezetek kívül) gyakorlatilag mindenki pályázhat: nem-kormányzati szervezetek, iskolák, kulturális és kutató intézetek, helyi és regionális önkormányzatok, magánszemélyek, sőt a magánvállalatok.

Milyen témával lehet pályázni? 

Bármilyen témával, amely a visegrádi országok polgárainak és szervezeteinek aktív közreműködésével elősegíti az együttműködést a kultúra, tudomány és kutatás, az oktatás, az ifjúsági csere, a turizmus és a határokon átnyúló kooperáció terén.

A Nemzetközi Visegrádi Alap pályázati lehetőségeiről bővebb tájékoztató a Vas Megyei Civil Információs Centrum munkatársaitól kérhető!
Beke Mihály András, az Alap magyarországi megbízottjának előadása a következő linken érhető el: 
http://www.vasicivil.hu/index.php/dokumentumtar (a Visegrádi Alap előadás mappára kattintva)

Segítség magyarról angol nyelvre való fordításban, partner keresésben:
A civil szervezetek pályázatainak elkészítését a Vas Megyei Civil Információs Centrum munkatársa, Németh Bence  a pályázatok teljes szövegének magyarról angol nyelvre való lefordításával segíti.
Valamint segítséget nyújt a külföldi partnerek felkutatásában is.


Pályázati időszakban a Vas Megyei Civil Információs Centrum folyamatosan lehetőséget biztosít a pályázatok elkészítésével kapcsolatos személyes tanácsadásra, tájékoztatásra. Kérdéseiket e-mailben is várjuk.

Email: vasicic@gmail.com
Telefon: 06305858322
Weboldal:  www.vasicivil.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/vasicic
Cím: Herényiek Háza( Szombathely, Béke tér 7.)


♦ Hírlevél Plusz & Vas Megyei Civil Információs Centrum együttműködés

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizenhét − 14 =