Civil bemutató (10.) – Állatvédők Vasi Egyesülete

0

Az ÁVE egy szombathelyi központtal 2012-ben alakult állatvédő szervezet.

Alapító tagjaink közül mindegyünk rendelkezik több éves állatvédő-mentő múlttal, korábban is kapcsolatban álltunk egymással. Azért alapítottuk ezt az új egyesületet, mert egyetértünk az állatmentés alapelveiben, s próbáljuk ezt magas színvonalon művelni.

Céljaink a magyar állatvédelem helyzetének javítása, a kóbor és rossz körülmények között tartott állatok mentése, ideiglenes elhelyezése és új, végleges gazdához juttatása.

Az Állatvédők Vasi Egyesületének pavilonja a Savaria Történelmi Karneválon (Forrás: H+ archívum)
Az Állatvédők Vasi Egyesületének pavilonja a Savaria Történelmi Karneválon
(Forrás: H+ archívum)

Feladatunknak tartjuk, hogy a mindennapi segítségnyújtás mellett hosszú távon is változtathassunk, javíthassunk a magyarországi háziállatok életminőségén: a felnőtt és a felnövekvő nemzedékben is tudatosítani szeretnénk az felelős állattartás, az állatvédelem és a fajtának megfelelő tartási körülmények fontosságát. Igyekszünk ezen fogalmakat a mindennapi iskolai oktatás részévé tenni, hogy a gyermekek tudatosabb állattartási szemlélettel nőjenek fel.

Tagjaink közt tudhatjuk Nagy Tímeát, aki Vas megyében a görénymentést végzi évek óta. Nagy Andrea minden évben menti a fészkekből kipottyant fiókákat s bármelyik sérült madarat. Vértesi Andrea alelnökünknél vannak a legjobb helyen az újszülött kutyák, ha bármilyen okból az anya elpusztult és nem képes felnevelni őket. Sok éves tapasztalatával már nagyon sok kutya-babát nevelt fel sikeresen. Dienes Szandra a gazdasági alelnökünk kutatja fel a pályázatokat, örökbefogadó napokra ő kéri meg a hatósági állatorvosi engedélyeket. Foglalkozik az új tagokkal, az önkéntes közmunkára jelentkező fiatalokkal, s tartja a kapcsolatot a hivatalos szervekkel, adományozókkal. Asbóth Mária titkárunk segíti az elnökség munkáját, végzi a szervezési teendőket, vezeti a közgyűléseken a jegyzőkönyvet, és gondoskodik annak összehívásáról. Varga Dániel elnökünk és Vértesi Andrea alelnökünk mindketten Ausztriában dolgoznak állatgondozóként, sikeresen építik ki a jó kapcsolatot ausztriai állatvédő szervezetekkel. Célunk egyre bővülő nemzetközi kapcsolatainkat is tovább fejleszteni, szélesíteni. Az elmúlt hónapokban több új taggal bővült egyesületünk, akik nagyon lelkesek, és szívügyüknek tekintik az állatvédelmet.

Az Állatvédők Vasi Egyesületének pavilonja a Savaria Történelmi Karneválon (Forrás: H+ archívum)
Az Állatvédők Vasi Egyesületének pavilonja a Savaria Történelmi Karneválon
(Forrás: H+ archívum)

Egyesületünk az elmúlt időszakban sok állatkínzásos esetet tárt fel. Mentettünk állatokat Gersekarátról, Bobáról, Győrvárról és Vönöckről is. Jó kapcsolat alakult ki a mentések során a Rágcsálómentőkkel és a budapesti Noé Állatotthonnal. Megkerestek már olyan problémával is, hogy nagyon rossz körülmények között élő majmon kellene segítenünk. Összefogással így lett Pepe a makákó a Noé Állatotthon lakója. Ha a látókörünkben cirkuszi előadást hirdetnek, megpróbálunk utánajárni az ott lévő állatok tartási körülményeinek. Ha rossz fizikai állapotban lévő állatot látunk, segítséget kérünk hatósági állatorvostól, ill. kérjük a kötelező oltások meglétének és a tartási körülményeknek az ellenőrzését.

Fontosnak tartjuk olyan állattartók, gazdik segítését, akik felelős, jó gazda gondosságával tartják állataikat, de rövid időre segítségre szorulnak. Pl. ami a gazda kórházba került és nem tudja elhelyezni az állatot, átmenetileg munkanélkülivé vált és problémát jelent a kutya etetése, költözés esetén az egy havi átmeneti albérlet, ahová nem vihette a kutyát, de utána saját lakást vásárolt.

Dolly, egy kutya a sok közül, aki gazdit keres - az egyesület Facebook oldalán rendszeresen bemutat az éppen örökbefogadásra váró állatokat (Fotó: ÁVE)
Dolly, egy kutya a sok közül, aki gazdit keres – az egyesület Facebook oldalán rendszeresen bemutat az éppen örökbefogadásra váró állatokat
(Fotó: ÁVE)

Feladatunknak tartjuk a felelős állattartás, az állatvédelem oktatásba való bekerülését, ezért önkéntes közmunkás fiatalokat is fogadunk. Rövid távú céljaink között egyik legfontosabb a Megyei Rendőr Főkapitánysággal tervezett együttműködés létrehozása. Ennek alapjai: több állatvédő szervezetet bevonva próbálunk kialakítani együttműködést a rendőrséggel, az állatvédelmi törvény betartása, betarttatása, az állatkínzásos esetekben a kölcsönös értesítés, illetve segítségnyújtás a kobzásos eseteknél.

Szeretnénk állatvédelemmel kapcsolatos oktatást is kapni, a jogi változásokról, eljárásokról naprakészen értesülni. Terveink közt szerepel a belvárosban hulladékgyűjtőket felszerelni, kutyagumi gyűjtő nylon tasakokkal. A kutyás- és a nem kutyás társadalom között az egyik legnagyobb konfliktus forrás, hogy a kutyások nem takarítják el a kutyájuk után az ürüléket. Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária támogatásával próbálunk ezen segíteni.

Részlet egy sikeres mentőakcióból

Forrás: ÁVE
Forrás: ÁVE

2014.01.17-én Feljelentést tettünk a Celldömölki jegyzőnél 2 kutya tartási körülményei és borzalmas egészségügyi állapota miatt. Két csontsovány kutya kb. 1-1,5 méteres láncon, víz és élelem nélkül. Az egyiküknek egy fém hordó a háza, ami 2 oldalról nyitott és persze nyáron forró, télen meg jéghideg. A másik kutyusnak pedig egy gödör volt háza. Tegnap 01.27 elmentünk a jegyzőhöz, aki elmondta szerdán mentek volna helyszíni szemlére. Egyesületünk tagjai elmondták, hogy a kutyák életveszélyben vannak, azonnal intézkedni kell. Folytatás az ÁVE weboldalán

Működésünket adományokból végezzük, s anyagilag segít minket a Szombathelyi Kutyamenhely Alapítvány is. Hosszú távú célunk egy olyan menhely létrehozása, amely egyben oktatófarm is, nem csak kutyákkal és macskákkal, hanem mindenféle haszon- és hobbiállattal, nagyrészt önfenntartó működéssel.

Fő támogatónk a Szombathelyi Állatkórház, ahol mentetteink kedvezményes ellátásban részesülnek. Ez úton is szeretnénk köszönetet mondani áldozatos munkájukért. Ösztönözve a lakosságot, segítségükkel többször szerveztünk már ivartalanítási akciót. Az állatvédelem egyik fő pillére az ivartalanítás. Szeretnénk felhívni az állattartók figyelmét az ivartalanítás fontosságára. Magyarországon ma évente több ezer kutyát altatnak el gyepmesteri telepeken,nem beszélve arról a magas létszámról, akik megunt kutyaként, nem kívánt szaporulatként, szerencsésebb esetben menhelyeken, ebrendészeti telepeken, illetve állatvédőknél találnak még egy esélyt. Az Országos Vadgazdálkodási adattárban a kóbor kutyák kilövési adatai alapján, évente 30-59 ezer (!) kóbor kutyát lőnek le. Ezek felelős állattartással, ivartalanítással jelentősen csökkenthetők lennének.

ÁLLATVÉDŐK VASI EGYESÜLETE

Telefon: +36303907908
Email cím: info@aveanimals.com
Weboldal: www.aveanimals.com
Facebook: www.facebook.com/allatmentok.vasi

Bankszámlaszám: Rum és Vidéke Takarékszövetkezet 72700260-30222313- 00000000 IBAN: HU51 7270 0260 3022 2313 0000 0000 SWIFT: TAKBHUHB
Adószám: 18508431-1-18

» Készült az Állatvédők Vasi Egyesülete közreműködésével
» Képek: ÁVE; H+

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × öt =