Bemutatjuk a fúvószenekart! (4.) – Húsvéti különkiadás

0
Fotó: HB Media Express/Horváth Balázs

A rovat húsvéti részében nem egy, hanem három tagot ismerhetnek meg a városi fúvószenekarból.

Trajbár Nikoletta

Trajbár Nikoletta (jobb szélen) Fotó: Bődi Lívia
Trajbár Nikoletta (jobb szélen)
Fotó: Bődi Lívia

1991. április 24-én született Szombathelyen. Általános iskolai tanulmányait a Paragvári Utcai Általános Iskolában kezdte (1997) zenei tagozaton, majd a Derkovits Gyula Általános Iskolában fejezte be. A Teleki Blanka Szakközép Iskolában érettségizett; jelenleg egy pékségben dolgozik és mellette fogászati asszisztensnek tanul.

6 éves kora óta zenél, eleinte furulyán, majd klarinéton tanult. A Bartók Béla Zeneiskolába 1998-ban iratkozott be, az itt töltött évek alatt Borhy Ágnes, Kerti Áron és Koltainé Pálfy Zsófia vezette be a zene világába.

2008 áprilisában a szüleinek köszönhetően került be Szombathely Város Fúvószenekar Egyesületébe, ahol az édesapjával együtt zenélhet.

Volt-e gyermekként olyan álmod, amit megvalósítottál?
Gyerekkorom nagy álma volt bekerülni a zenekarba. Gyerekként a zenekar mellett büszkén vonultam, és mindenkinek büszkélkedtem, ha megnövök én is a tagja leszek. Immár 6 éve, hogy megvalósítottam ezt a nagy álmot. Már nem a zenekar mellett vonulva lehetek büszke zenekarunkra, hanem mint a tagja is. Szeretek itt zenélni, mert igazi kis családias környezet alakult ki közöttünk. Élvezzük a zenét, és élvezzük azt, amit csinálunk.

A zenekarban milyen tisztséget töltesz be?
2010-ben kaptam azt a megtisztelő feladatot, hogy az Egyesület titkára lettem.

Mit köszönhetsz még az előbb felsoroltakon kívül a zenekarnak?
A zenekarnak köszönhetem, hogy rám talált a szerelem; valamint az évek során rengeteg barátot is szereztem.

Mik a terveid a jövőre nézve, mint a zenekarban, mint az életben?
A jövőben szeretném elvégezni az asszisztensi iskolát (melyből már csak 3 hónapom van hátra), és sikeres vizsga után ebben a szakmában szeretnék elhelyezkedni. És persze továbbra is a fúvószenekarban zenélni.

Bal szélen (b-j): Trajbár Nikoletta, Tóth Máté Fotó: Simon Ádám
Bal szélen (b-j): Trajbár Nikoletta, Tóth Máté
Fotó: Simon Ádám

Tóth Máté

1994-ben születtem Szombathelyen. Az általános iskolai és középiskolai tanulmányaimat is a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban végeztem. Zenei tanulmányaimat a Bartók Béla zeneiskolában végeztem Neszmélyi András irányításával klarinéton. Ennek köszönhetően bekerültem a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekarba, amelynek 6 évig voltam a klarinétosa.

Milyen indítatásból kezdtél el zenélni?
Igazából semmilyen indíttatás nem volt az elején. Nem szerettem az zenetanulást, de mikor Neszmélyi András Tanár Úrhoz kerültem, Ő meg tudta szerettetni velem a zenét. Ezután már meg volt a továbbiakhoz az indíttatás.

2008-ban kerültem be Szombathely Város Fúvószenekarába, a klarinétosok táborát gyarapítva. Később a kottatárosi feladatokat láttam el, majd 2013 szeptemberében a zenekar alelnökének választottak meg.

Tóth Máté Fotó: HB Media Express/Horváth Balázs
Tóth Máté
Fotó: HB Media Express/Horváth Balázs

Mit jelent neked a fúvószenekar?
Elsősorban a zenei kikapcsolódást. Igaz ez nem mindig sikerül, ha egy nagyobb koncert előtt jobban oda kell figyelnünk nem csak magunkra, hanem másokra is, de legtöbbször az egyszerűbb művek kikapcsolódást nyújtanak, legalább is zeneileg. Természetesen a társaságot is jelenti a zenekar. Elmondhatjuk, hogy még egy ilyen családias jellegű fúvószenekart nem igen találni a közelben, ebben a legnagyobb szerepet a karmesterünk, Pascal tudhatja magáénak, de persze az összes többi taggal együtt, hiszen nélkülük nincs közösség. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban az újdonságokat, a fejlődést jelenti nekem a zenekar. Annyi új és nagyon jó ötlete van mindenkinek, hogy szinte öröm ezeket meghallgatni és persze kihívás megvalósítani. Úgy érzem, hogy folyamatosan fejlődik a zenekar és remélem ez így is marad.

Alapító tagja és művészeti vezetője vagyok a 2009-ben alakult Vas Megyei Vadászkürt Együttesnek.

Hogyan kerültél be a Vadászkürt Együttesbe?
A Vas Megyei Vadászkürt Egyesületbe úgy kerültem be, hogy alapító tag vagyok. Apukám révén jártam vadászatokra, magam tanultam meg vadászkürtözni. Egypár jó baráttal úgy gondoltuk, hogy össze kéne fogni itt Vas megyében ezt az egészet, hiszen Magyarországon nincs nagy hagyomány ennek a kulturális vonalnak, így 2009-ben megalapítottuk a Vas Megyei Vadászkürt Együttest, később az egyesületet. A megalakulás óta én vagyok az együttes művészeti vezetője.

Jelenleg a Szombathelyi Művészeti Szakközép Iskola diákja vagyok klarinét szakon, tanára Hotzi Ferenc.

Milyen hangszereken tudsz még játszani a klarinéton kívül?
A klarinéton kívül játszok szaxofonon, teljes amatőr szinten trombitán és tenorkürtön, néha segítem az ütő szekciót is. Persze ezeken a hangszereken csak akkor játszom, ha próbán nagyon hiányzik a zenekarból, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy nagyon amatőr szinten! 🙂

Fotó: Bődi Lívia
Fotó: Bődi Lívia

Eisner Péter

1986-ban Nagykanizsán születtem és nőttem fel. Zenei tanulmányaimat itt kezdtem a városi zeneiskolában, már óvodásként. Trombitálni Tatár Csaba tanított 1994-től.

Miért pont a trombita a hangszered?
Nincs különösebb oka a hangszerválasztásomnak. A trombita tetszett meg már kiskoromban, és szerettem volna megtanulni, és ebben szerencsére édesanyámék is támogattak.

1996-ban lettem az általa alapított Nagykanizsai Ifjúsági Fúvószenekar tagja, itt zenéltem Szombathelyre kerülésemig. A fúvószenekar mellett több együttesnek is tagja voltam: a Murka László vezette Junior Dixieland Band, a Tatár Csaba vezette Tótszentmártoni Fúvószenekar, és a Vámos Béla által alapított Kanizsa Big Band. Mindhárom zenekar tagjaként részese lehettem arany minősítések elnyerésének.

Eisner Péter Fotó: Bődi Lívia
Eisner Péter
Fotó: Bődi Lívia

A veszprémi Pannon Egyetem villamosmérnöki szakán 2011-ben végeztem, tanulmányaim után kerültem Szombathelyre az Epcos Kft-hez. Amennyire időm engedte visszajártam Kanizsára a próbákra és fellépésekre, de ez a távolság miatt nehézkes volt.
2013 januárjában beléptem a Szombathely Város Fúvószenekarába, ezzel lehetőséget találva arra, hogy Szombathelyen is folytassam a zenélést. Örömmel veszek részt a zenekar munkájában, és jó érzéssel tölt el, hogy a zenekar tagjaként részt vehetek Szombathely kulturális életében.
2013 szeptemberében a zenekar vezetőségi tagjának választottak.

Milyen érzés volt, amikor megválasztottak vezetőségi tagnak?
Meglepődtem, hogy ilyen bizalmat kaptam, és örültem, hogy nem csak zenéléssel vehetek részt a zenekar munkájában.

Mivel nem szombathelyi vagy, mi tetszik neked legjobban Szombathelyben?
Szeretem a kisebb városokat, így Szombathely is tetszik. Sok szimpatikus embert ismertem itt meg, és több barátra is szert tettem, talán ezért is érzem itt jól magam.

És mit jelent neked a zenélés?
Nem tudnám egyszerűen megfogalmazni. Kikapcsolódást, szórakozást, pihenést, önkifejezést, kihívást, érzelmeket, barátságot.

Mindent, amit a pillanat éppen hoz magával.

[box type=”note” align=”alignleft” width=”700″ ]
Írta: Bődi Lívia
Képek:

  • HB Media Express/Horváth Balázs
  • Bődi Lívia
  • Simon Dániel
  • Simon Ádám
  • H+ archívum

Szhelyi fúvósok – Szombathely Város Fúvószenekar Egyesület rovata
Rovatfelelős: Trajbár Balázs [/box]

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

hét + tíz =