Az eddigi adatok alapján látogatói rekordot döntött a Múzeumok éjszakája

0

Az adatok 80 százalékos feldolgozottsága alapján összesen mintegy 420 ezer látogatót vonzhatott az idei Múzeumok éjszakája, ez pedig új rekordot jelent – közölte Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kedden a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Hozzátette: a már beérkezett adatok szerint több mint 379 ezren vettek részt a Múzeumok éjszakáján országszerte, ebből 189 ezren Budapesten, 190 ezren pedig vidéken. Országosan 420 intézményben mintegy 2500 különböző program várta az érdeklődőket.
“Sikeresen zajlott az idei Múzeumok éjszakája” – hangsúlyozta Hoppál Péter, kiemelve, hogy a Szépművészeti Múzeum zárva tartása ellenére is mintegy 20 ezer fővel haladhatják meg a jövő hét végére várt végső adatok a 2014-es látogatói számot. Tavaly több mint 394 ezren vettek részt a rendezvénysorozaton.
A fővárosban legtöbben, mintegy 11,5 ezren a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba látogattak el, a második legnépszerűbb helyszín a Magyar Nemzeti Múzeum volt, a harmadik leglátogatottabb budapesti intézménynek a Magyar Nemzeti Galéria bizonyult – mondta az államtitkár.
Vidéken a debreceni Déri Múzeum volt a legnépszerűbb, itt 9784 látogatót regisztráltak. A második leglátogatottabb vidéki helyszín az idei programsorozat kiemelt helyszíne, az egri Dobó István Vármúzeum lett, a harmadik helyen a székesfehérvári Szent István Király Múzeum végzett.
A sajtótájékoztatón hirdették ki a Múzeumok éjszakájához kapcsolódva először meghirdetett alkotói pályázatok eredményeit. A Te is eljönnél? című videó- és reklámspot-pályázaton az első helyezéssel járó nettó 400 ezer forintos fődíjat Frisch Bianka nyerte el budapesti programokat megörökítő alkotásával, míg a 200 ezer forintos második díjat Józsa Zsolt és Lázár Noémi szerezte meg Egerben készült videójukkal. A harmadik helyért járó 100 ezer forintos díjban Czetin Zoltán, Farkas Jenő, Huszár Judit és Riba Szabolcs részesült Sopronban készült közös anyagával.
A Te is így láttad? című fotópályázat közönségdíjasa Bárdos Tamás lett, aki a fertődi Esterházy-kastély Terézia lakosztályába nyert két főre szóló kétéjszakás pihenést.
Hoppál Péter elmondta, hogy rekordot döntött idén a Múzeumok éjszakája internetes oldalának látogatottsága is, csak a rendezvények ideje alatt 67 ezren kattintottak a www.muzej.hu weboldalra, míg a kampány időszakában az oldalt több mint 200 ezren tekintették meg. A növekvő terhelés miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy jövőre megújult honlappal fogják várni az érdeklődőket.
Az államtitkár kitért arra is, hogy több mint 4600-an töltötték le a rendezvénysorozathoz kapcsolódó mobiltelefonos applikációt, a Múzeumok éjszakája Facebook-oldalának rajongói tábora pedig több mint 26 ezerre nőtt.
2016-ban június 25-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, a jövő évi rendezvénysorozat középpontjában a hősök, felfedezők és újítók állnak majd.

MTI

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tíz − három =