Állampolgári részvétel hete (letölthető kérdőívvel)

0

Szeptember 23-29. között lesz idén az Állampolgári részvétel hete, amely célja a civilek még hangsúlyosabb megjelenése a nyilvánosság előtt. A Szombathelyi Civil Kerekasztal idén is csatlakozott a programhoz. 

Mi az Állampolgári részvétel hete?

Az ÁRH kampányhét, a közép-kelet európai hálózatok együttes és hangsúlyos megnyilatkozása annak érdekében, hogy az állampolgári részvétel problematikája erőteljesebben jelenjen meg az európai médiában, politikában és a civil társadalomban.

Az ÁRH nem projekt, vagy néhány szervezet közös „rendezvénye”, hanem a tartalmát, szervezését és megvalósítását tekintve is mozgalmi törekvés. Legfontosabb célja, hogy – minél szélesebb nyilvánosságot teremtsen az állampolgári cselekvések lehetőségének, erejének, általában a civil részvételnek, egyúttal az erre a hétre koncentrálódó események súlyukkal felkeltsék a média figyelmét az eseménysorozatra, általában a közösségi részvételre, s hogy megszólítsák, felelősségvállalásra buzdítsák a politikusokat, helyi, országos és nemzetközi szinten.

Helyi, megyei és országos akciók, szakmai és civil találkozók, konferenciák, szemináriumok, műhelyek, médiaesemények, iskolai események, nyilvános gyűlések, kiállítások, fesztiválok stb. adják össze az Állampolgári részvétel hetének programját.

Az elmúlt években összesen több mint 1000 akció/esemény valósult meg a Hét során csak Magyarországon, több-száz településen és több-száz közösség, civil szervezet csatlakozásával azért, hogy megmutassuk, az állampolgárok részvétele nem csak utópia, hanem a legalapvetőbb közös ügyünk.

ÁRH fókuszok 2013!

Kérdések témái:

1. A Polgárok Európai Éve 2013

162 független európai ernyőszervezet, 4000 tagszervezet 50 országból járul hozzá az Év koordinációjához, hogy „olyan tevékenységeket ösztönözzünk, amelyek célja a polgárbarát Európai Unió kialakítása, amely nem csupán a gazdasági aggodalmak csökkentésére irányul, de az aktív polgárság kifejezését és mozgósítását is megkönnyíti és támogatja; növeljük a polgárok elvárásait a részvételi demokráciával kapcsolatban, segítsünk, hogy érintve érezzék magukat a 11-ik paragrafus* céljainak megvalósítása tekintetében.

2. Mi a média?

A média szerepe az állampolgári részvétel alakításában/alakulásában

 • Hol-milyen a mai média?
 • Milyen lenne „a média”, amely jobban segíti a részvételt, és milyen módon tehetné(nk) azt?
 • A helyi média szerepe hogyan alakult az elmúlt években, mennyire független a központi médiától és mennyire tudja szolgálni a helyi közösséget?
 • Torzítás, vagy bemutatás? Közvetít, vagy beavatkozik – azaz önmaga kreál? Tud-e a média az ügyek bemutatója, ismertetője lenni, tud-e az újságíró a történések színesítője és alakítója helyett annak korrekt közvetítője maradni?
 • Hogyan és mire használjuk és használhatjuk a „hivatalos”/országos médiát, hogyan és mire a közösségi médiát?
 • Hogyan válik az ügyből hír és a hírből ügy?

Mit gondolunk minderről? Kérdezzük meg!

3. Fiatalok lendületben(?)

Milyenek a gyerekek és fiatalok perspektívái itthon és Európa/a világ más részein?

 • Ők hogyan értékelik a helyzetüket, és mit tesznek/tehetnek ezekben a helyzetekben?
 • Mit éreznek/gondolnak a szülők, tanárok, szervezetek, intézmények és mások a munkanélküliségről, elvándorlásról, oktatásról, gyerekvállalásról…?
 • Miért, mikor és mire jók a különböző részvételi technikák? Hogyan, mikor és mit érdemes?
 • Mozgalom, vagy szervezet? Vezetők, vagy egyenlők? Paradigmaváltás, vagy megnyerhető ügyek?
 • Oppozíció és/vagy fejlesztés? Mindez együtt?

A kérdőív ide kattintva letölthető, majd kitöltve legkésőbb 2013. szeptember 30-ig leadható a Szombathelyi Civil Kerekasztal valamely elérhetőségén!

(9700 Szombathely, Kisfaludy Sándor utca 1; email: info@szombathelyicivilek.hu)

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

15 + hat =