Az „Év Civil Szervezete-díj” adományozható annak a szombathelyi székhelyű egyesületnek, vagy alapítványnak, amely legalább 5 éven keresztül aktívan, eredményesen működött Szombathely városában, és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával való együttműködése, önkéntességben való részvétele kiemelkedő. A díjat évente két civil szervezet kaphatja. 2019. november 9-én este a Szent Márton-napi díjátadó gálán a Parkerdei Kertbarát Egyesület és Szombathely Város Szent Márton Kórusegyesülete civil szervezetek kapták az elismerést.

Parkerdei Kertbarát Egyesület

Fotó: szombathely.hu / Bonyhádi Zoltán

A Parkerdei Kertbarát Egyesület 1994-ban alakult 310 taggal. „Területe” három oldalról erdő által határolt, szép környezetben az úgynevezett séi Fekete Fenyvesben található. A kertbarátok célja a szabadidő hasznos eltöltése, a jó levegőn való kertészkedés, kikapcsolódás, a tapasztalatok egymás közti cseréje. A kertbarátok hétvégén családostól kiköltöznek a kertbe, ahol hamar előkerül a bogrács, megfő benne a gulyás, halászlé, vagy roston megsül a pácolt húsféle, zöldség.

Az Egyesület területén található utcák csak egy része szilárd burkolatú, a többi utca karbantartását pedig folyamatosan végzik. 2007től szervezik a „Legszebb kert, legrendezettebb utca” versenyt. A díjak átadására minden évben augusztus 20-án kerül sor. Több szervezettel állnak folyamatos kapcsolatban. Részt vesznek a Váci úti Nyugdíjas Klub rendezvényein, valamint meghívják a klub tagjait a Parkerdőbe. Jó kapcsolatot ápolnak a Parti Kertészettel. A kertészet 10% kedvezményt biztosít a tagoknak, továbbá évente 5-600 cserép virággal ajándékozza meg őket. A Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal közös palánta és virágvásárt szerveznek az Egyesület területén, segítve ezzel az itt tevékenykedő idős polgárokat. Az Egyesület pedig lehetőséget biztosít a kert és parképítő szakos tanulók számára tapasztalatcserére. Figyelmet fordítanak a környezet védelemre is, évente több tonna hulladékot szednek össze a Parkerdőben.

Az Egyesület 2019-ben ünnepli fennállása 25. évfordulóját, amelynek méltó emléket állít az Év Civil Szervezete-díj elnyerése.

Szombathely Város Szent Márton Kórusegyesülete

Fotó: szombathely.hu / Bonyhádi Zoltán

A Szent Márton Kórus 1959-ben alakult amatőr énekesekből. Az idén 60 éves kórus tevékenysége során jelentős szakmai sikereket ért el a hazai és a nemzetközi kulturális életben. Több európai országban adtak már koncertet, de az ország számos településén is szerepeltek már.

Szoros szakmai kapcsolatot alakítottak ki ausztriai zene-és énekkarokkal. Széles és sokszínű repertoárjukat rendszeresen önálló koncerteken is bemutatják. Állandó közreműködői az Iseumi Szabadtéri Játékoknak és a Szent Kvirin ünnepi búcsúmisének.

Többéves hagyomány, hogy Szent Márton hetében kórustalálkozót szerveznek, ahova színvonalas kórusokat hívnak meg bel-és külföldről egyaránt, és év végén adománygyűjtő koncertet szerveznek. A 60 éves jubileum alkalmából a 2019. december 14-i adománygyűjtő koncertjükön a Savaria Szimfonikus Zenekar és szólisták közreműködésével Mozart: Requiem című művét adják elő.

A hirlevelplusz.hu szerkesztősége és a H+ Média és Kulturális Egyesület gratulál a kitüntetett civil szervezeteknek!

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

19 − 6 =