A hírnév kurtítja az élethosszt

0

A hírnév kurtítja a várható élethosszt – erre jutottak ausztráliai kutatók amerikai sajtóban megjelent gyászjelentések elemzésével.

A The New York Times című lap 2009 és 2011 között közzétett ezer gyászjelentését vizsgálgatták, elemzésük a QJM című nemzetközi orvosi folyóiratban jelent meg. Az eredmény: a színészek, énekesek, zenészek és a sportolók halnak a leghamarabb a hírességek közül, átlagosan 77 évet érnek meg. 79 esztendőre számíthatnak az írók, zeneszerzők és képzőművészek. A tudósok 82 esztendőt élnek átlagosan, a híressé vált üzletemberek és politikusok 83-at.
Az elemzés kitér arra is, hogy a rákbetegség gyakoribb a hírességeknél, leginkább a tüdőrák fenyegeti őket. 
A “nekrológusok” – a Queenslandi Egyetem és a New South Wales-i Egyetem kutatóinak – nevében Richard Epstein professzor megjegyzezte, hogy tanulmányuk nem igazán bizonyít bármit is, ám felvet néhány érdekes kérdést.
“A fiatal korban érkező siker arra hajlamosít, hogy amikor később halványulni kezd a csillogás, az illető egészségtelenebbül éljen? Vagy a lelki nyomás vezet önpusztító szokásokhoz? Vagy a sztárok eleve kockáztatóbb hajlamúak, és teljesítményük javítása végett nyúlnak cigarettához, szeszhez, kábítószerhez?” – veti fel.
“Bármi is a magyarázat, tanulmányunk eredménye egészségügyi intelem azoknak a fiataloknak, akik hírnévre törekszenek” – idézte Epsteint a BBC.

[icon name=”icon-info-sign”] MTI
[icon name=”icon-picture”] www.thegmatbootcamp.com

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

öt × 3 =