70 éve történt: normandiai partraszállás – “D-day”

0
A németek által a “leghosszabb nap”-ként emlegetett sorsdöntő eseménysorozat nagy befolyással bírt a II. világháború alakulására. 70 évvel ezelőtt az Overlord-hadművelet keretében brit, francia, amerikai, kanadai és lengyel összefogással szállták meg a nyugat-francia tengerpartot a szövetségesek.

A nyugati front megnyitásáról már egy évvel korábban megszületett az elképzelés a szövetséges államok vezetői között. Az offenzívát Dwight D. Eisenhower (“Ike”) tábornok, későbbi amerikai elnök irányította, a szárazföldi partraszálló erők parancsnoka a brit Bernard Law Montgomery (“Monty”) tábornok lett.
Balra Dwight D. Eisenhower (Forrás: www.wikipedia.org)
Balra Dwight D. Eisenhower
(Forrás: www.wikipedia.org)
A németek részéről a védekezést Erwin Rommel, a “Sivatagi Róka” irányította. A tehetséges stratégák összesen mintegy 4 millió katonának parancsoltak. Nagy-Britanniában közel 3 millió szövetséges katona állomásozott, míg a német oldalon körülbelül 1 milliós volt az ekkor már viszonylag legyengült haderő.
Partraszállás (Forrás: wikipedia.org)
Partraszállás
(Forrás: wikipedia.org)
1944. június 6-án a hajnali órákban még tomboló vihar nehezítette a szövetséges haderő dolgát. Reggel 6.20-kor azonban megindult a partraszállás. Korábbi, kisebb támadásokkal elhitették Rommel tábornokkal, hogy Calaisnál kerül majd sor a támadásra, de meglepetésre Cherbourg és Caen városa között szállt partra a nap folyamán 50.000 katona hajókon, kétéltű tankokon, a légierő támogatásával. Június 11-ig 326.000 szövetséges katona kelt át a La Manche-csatornán és szállt szembe a régióba vezényelt mintegy 1 millió német katonával.
Erwin Rommel (Forrás: www.descopera.ro)
Erwin Rommel
(Forrás: www.descopera.ro)
Bernard Law Montgomery (Forrás: wikipedia.org)
Bernard Law Montgomery
(Forrás: wikipedia.org)
A hadművelet során mindkét fél nagy veszteségeket szenvedett el, százezrek estek hadifogságba, haltak meg vagy tűntek el az összecsapások miatt. A partraszállás szövetséges szempontból olyannyira sikeres volt, hogy végleg megroppantotta Hitler birodalmát. Németország alig egy évvel később kapitulált, 1945. május 8-án az európai kontinensen véget ért a háború.
Amerikai katonai temető a partraszállás helyszínének közelében (Forrás: teachinghistorymatters.com)
Amerikai katonai temető a partraszállás helyszínének közelében
(Forrás: teachinghistorymatters.com)
» PT
Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

2 + kilenc =