Már megszokhattuk, hogy a Berzsenyi Dániel Könyvtár törekszik minden korosztály számára változatos és érdekes programokat kínálni. Kínálatuk nemcsak az irodalom, hanem a kultúra és művészet, valamint a különböző tudományágak iránt érdeklődőknek is izgalmas lehet; most összeszedtünk nyolc programot, amellyel 2019 februárjának második felében várják a kultúraszerető közönséget!

1A MAGYAR SZÉPPRÓZA NAPJA: Évfordulók (kiállítás)

A Berzsenyi Dániel Könyvtár a Magyar széppróza napja alkalmából az első emeleti hírlapolvasóban nyíló kiállításával kíván megemlékezni azokról a kiváló magyar írókról, akik műveikkel gazdagabbá, szebbé tették a magyar regényirodalmat.

A tárlókban idén jubiláló írók jelentősebb művei kerültek kiemelésre, valamint fényképes életrajzok, amelyek végén QR-kódot helyeztek el, hogy a látogatók kilépve a könyvtár falai közül, az interneten fellelhető, értékes tartalmak – fényképek, hanganyagok, bibliográfiák – segítségével kerülhessenek még közelebb a sokszor feledés homályába merülő alkotókhoz.

A tárlaton bemutatásra kerülő prózaírók: Kertész Imre 90 éve, Kodolányi János 120 éve, Déry Tibor 125 éve, Kármán József 250 éve született. Halálának 30. évfordulójához érkezett Galgóczi Erzsébet és Márai Sándor, Örkény István 40 éve, Kodolányi János és Tersánszky Józsi Jenő 50 éve, Karácsony Benő 75 éve, Csáth Géza 100 éve hunyt el.

MIKOR: 2019. február 18 – március 2. között

2Kendik Péterrel folytatódik a könyvtár sikersorozata, a Bájoló

Kendik Péter 15 éve zongorázik könnyűzenei stílusban. Különböző zenei műfajú dalokból készít feldolgozásokat, így törekedve a folyamatos változatosságra, megújulásra és érdekességre. A Kiss Sándor Művészeti díjjal kitüntetett zongorista saját szerzeményeket is ír, melyekbe próbálja a lelkének egy kis darabját is beletenni – írja az intézmény weboldala. A Bájoló a könyvtár egyik kiemelkedő sikerprogramja, a hatodik évadban pedig öt fiatal tehetségnek ad lehetőséget bemutatkozni a Boros Ferenc vezette beszélgetéssorozat.

MIKOR: 2019. február 21. (csütörtök) 17:00

3Izland és a skandináv krimik kerülnek a középpontba

Garai Antal és Zergi Bori “Misztikus Izland” című fotókiállításának megnyitójára, valamint dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész “A skandináv krimik világa” című előadására várják az érdeklődőket 2019. február 26-án a könyvtárba. 

A skandináv krimi témájú könyvek kölcsönzése az utóbbi tíz évben látványosan nőtt és ehhez még hozzákapcsolódnak a skandináv életmód – Lagom, Hygge, Sisu stb. – kiadványok kölcsönzésének megugrása is, melyből arra következtet az intézmény, hogy az olvasók érdeklődnek északi szomszédaink iránt.

Február 26-án a skandináv krimik világában kalauzolja el a látogatókat dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész. De hogy ne csak elméletben ismerkedhessünk meg ezekkel a hátborzongató történetekkel, a könyvtár felkérte Garai Antal és Zergi Bori fotográfusokat, hogy Izlandon készült felvételeikkel engedjenek betekintést nyerni észak egy varázslatos szeletkéjébe, hogy általuk mi magunk is átadhassuk magunkat észak misztikus tájképeinek.

MIKOR:
Előadás: 2019. február 26. (kedd) 17:00
Kiállítás: 2019. február 26 – március 12.

4De mi az a gombfoci?

Erre ad választ a Vasi Múzeumbarát Egylet és a Berzsenyi Dániel Könyvtár Helytörténeti Klubjának közös programja, amelyen Dr. Gráfik Imre néprajzkutató, muzeológus “A játékok játéka: a gombfoci” címmel tart előadást. A gombfociból kialakult sportjáték; a szektorlabda pedig az egyetlen sport, amelyet a magyarok adtak a világnak. Ennek a játéknak a kultúrtörténetét vázolja föl az előadás.

MIKOR: 2019. február 27. (szerda) 17:00

5Fűzfa Balázs mutatja be Ady modernségét és az író-; költőfeleségek költészetét

A Genius Savariensis Szabadegyetem az evangélikus egyház támogatásával a 2018/2019. második félévi programjait a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermében tartja. Februárban két előadás is lesz, amelyet Fűzfa Balázs irodalomtörténész tart: az elsőn  „Te orcádra ütök…” címmel Ady Endréről, a második programon pedig író- és költőfeleségek költészetéről (Szendrey Júlia, Csinszka, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina) tudhatnak meg többet az irodalom iránt érdeklődők.

MIKOR:
2019. február 18. – 17:30-19:00: „Te orcádra ütök…” (Ady modernsége)
2019. február 25. – 17:30-19:00: Író- és költőfeleségek költészete (Szendrey Júlia, Csinszka, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina)

6Olvasókör is van a könyvtárban!

2008 őszén a BDK könyvtárosai és egy maroknyi lelkes, a könyvtár holdudvarához tartozó olvasó megalakította a BDK Olvasókörét. Azóta is havi rendszerességgel találkoznak egy csésze tea és némi aprósütemény mellett, hogy aktuális, közösen kiválasztott olvasmányunkról beszélgessenek. A körben szeretettel várnak minden érdeklődőt! A BDK Olvasókörének következő találkozóján Szerb Antal: Utas és holdvilág című könyve lesz terítéken:

MIKOR: 2019. február 28. (csütörtök) 17:00

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

2 × 3 =