Manapság gyakran halljuk idősebb emberektől, hogy nem ápoljuk a hagyományokat, vagy ha próbálkozunk is, nem méltóan tesszük. A magyar kultúra egyik legszebb tavaszi hagyománya, a májusfa állítás. Az évek alatt változott ennek az interpretálása, sőt idén néhány korlátozást is szabtak rá egyes településeken a csoportosulás elkerülése érdekében. De vajon az általunk ismert szép díszes fának esetleg mélyebb jelentősége is lehet, mint egy egyszerű dísz vagy szerelmi vallomás? Ezt próbálom meg egy-két érdekes ténnyel megválaszolni.

1Eredete

Azt hinnénk, hogy egy olyan népi szokásnak, amely főleg a fiatalok szórakozására szolgál, egész egyszerű és vidám háttértörténettel rendelkezik. Saját meglepetésemre egyes források azt írták, hogy a májusfa Fülöp apostol szerencsés megmenekülését, vagy mások szerint Jakab apostol vértanúságát szimbolizálja. 

2Jelentősége

Talán a legtöbb ember a májusfát a szerelmi vallomással, udvarlással köti össze. Természetesen ezt a célt is szolgálja, de éppen az ellenkezőjét is.

A környéken élő rosszhírű, köztudottan nem kedvelt asszonyoknak száradt gallyú, rondán, kacatokkal „feldíszített” fákat állítottak.

Továbbá szoktak a legények a rokon, idősebb hölgyeknek is kedveskedni egy fával.

3Konfliktusok

Ritkán látunk kulturális események helyszínén tömegverekedést kirobbanni.

Ez régebben szinte előrelátható és megszokott volt.

Mivel nem minden lány kapott ugyanolyan fát, volt, aki féltékenységből megrondította a másikét (ugye van, ami nem változik😊). De nem csak a hölgyek voltak ám rosszmájúak. Férfiak is ezt tették, és ezen felül egymást is megtréfálták. Mivel szokás volt a fa tetejére egy üveg bort vagy pálinkát rakni, hogy a lány szívéért versengő fiú felmásszon érte, majd megigya. Volt, aki alkoholos italos helyett mást rakott az üvegbe, ami nem volt éppen a legkellemesebb meglepetés.

Ilyen húzások miatt gyakran bontakozott ki több ember között nyílt konfliktus, és ezek volt, hogy átalakultak verekedésbe.

4Kitáncolás

Bár maga a májusfa felállítása is elég nagy erőfeszítésnek tűnik, nem azzal ér véget a hagyomány, hogy vége a felállításnak. Ha nem volt megfelelően leszedve pünkösdkor, vagy más helyeken május utolsó vasárnapján, nagy szégyennek számított. A leszedése ugyanannyira volt fontos, mint a felállítás.

A májusfákat ezután kitáncolták, egyes területeken nyilvános játékokat és versenyeket szerveztek, és voltak, akik váltságdíjat szedtek a falu lakosaitól beöltözve.

5Mi lett a fával?

Ha belegondolunk abba, hogy ha minden olyan ház elé, ahol lakott egy fiatal hölgy, vagy egy rokon mennyire sok fa maradt meg kitáncolás után. Ha valaki az udvarába visszaültette a fát, és kizöldült, azt jelentette, hogy hamarosan eljegyzik. Viszont a fák nagy részét arra használták, amire elsőként gondolnánk: tüzelőanyagként, vagy ha nagyon jó állapotba volt a fa, építkezésben is hasznát lehetett venni. 

 

Hát igen. Érdekes, hogy egy sudár fa szalagokkal feldíszítve kismillió dolgot szimbolizál. Ügyelnünk kell arra, hogyha komolyan gondoljuk a magyar kultúra örökségeinek továbbvitelét, ne csak hígított változatban tegyük ezt meg, hanem meg kell értenünk, át kell éreznünk azt a csodát, amit műveltek őseink. Bár idén ez szinte lehetetlen volt, a cselekvés helyett most mindenkinek van egy kis ideje utánanézni, tanulni szokásaink eredetét, mivel mindig meg lehet lepődni ezek összetett egyszerűségén.

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

kettő × öt =