450 éve született Shakespeare

0
Forrás: wikipedia.org

William Shakespeare (1564. április 23 – 1616. április 23.) minden bizonnyal az egyik legismertebb drámaíró a világon. 450 éve, 1564. április 23-án született az angliai Stratford-upon-Avon-ben, a dátum azonban csak feltételezés, ekkor még a Julianus-naptárt használták az országban. Keresztelésére 3 nappal később kerülhetett sor. Születése és halála napja is Szent György ünnepével esik egybe. Az író életéről sok legenda kering, hiteles adatok és források ritkán állnak rendelkezésre. Annyi bizonyos, hogy egy kereskedő fia volt, és 18 évesen egy nála nyolc évvel idősebb hölgyet vett feleségül, Anne Hathawayt. Felesége ekkor már várandós volt, elképzelhető, hogy a szégyen elkerülése érdekében köttetett a házasság. Első leányuk, Susanna születése után 2 évvel jöttek világra ikreik, Hamnet és Judith. Hamnet 11 évesen bubópestis áldozata lett, a lányok azonban viszonylag szép kort értek meg, Susanna 66 évesen, Judith 77 éves korában hunyt el.  Az írót természetesen gyermekei is megihlették, többek között A vihar és a Hamlet megírására.

1592-ben tűnt fel először az angol színházi berkekben. A drámaírás mellett színészkedett is, résztulajdonosa lett az 1603-tól Királyi Társulatnak nevezett színi egyesületnek. 1594-től jelentek meg darabjai, s nagyjából a század végére lett széles körben ismert művész. Legtöbb színdarabját a Globe-színház mutatta be. Komédiáira, királydrámáira, tragédiáira nagy hatással voltak különböző népmesék, legendák, történelmi események. Műveiben jellemzően esendő, emberközeli alakok jelennek meg, akik között senki sem „tiszta”. Az alkotások közül némelyik társszerző bevonásával készült. Nyelvezete, történetei, jellemrajzai nagy hatással voltak az utókor irodalmára, festészetére, színházművészetére egyaránt, de gyakran csúsztatásokkal is élt, hiszen az Erzsébet-kori politikai elvárásoknak is meg kellett felelnie. Misztikus homály által övezett élete emellett számos pletyka elterjedésére adott okot. Egyesek szerint művei valójában Christopher Marlowe vagy Edward de Vere alkotásai. Állítólag Shakespeare elveszettnek tartott alkotásai vele együtt, sírjában nyugszanak, a művész sírfelirata azonban megátkozza a csontjait háborgatókat, így nyughelye érintetlen, sosem nyitották fel, hogy a pletykát igazolják.

Műveiből számos filmfeldolgozás készült, a leghíresebbek minden bizonnyal a Kenneth Branagh, valamint a Franco Zeffirelli által rendezett verziók. Shakespeare 1616-ban hunyt el, minden idők egyik legkorszakalkotóbb életművét hagyva maga után.

[divider]

Képgalériánkban válogatást nyújtunk a Shakespeare-művekből készült filmalkotásokból:

PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

tizenkilenc + három =