A dél-burgenlandi Kukmirn (magyarul Kukmér) község és környékének híres-neves pálinkafőzői és gyümölcsöskertjei szeptember 14-én kitárják kapuikat az érdeklődők előtt, és jobbnál jobb párlatokkal, likőrökkel és egyéb finomságokkal várják a látogatókat. A túra kb. 5 km hosszú, és 6 állomáson lehet elcsábulni majd. 

“Kukmirn, az almafalu” az osztrák Burgenland tartomány almafákkal borított déli lankáinak közepén rejtőzik. 

Mint Werner Kemetter polgármester hangsúlyozta, a  gyümölcstermesztésnek náluk régi hagyománya van. “Egy tulajdonosi okirat árulkodik arról, hogy már 1339-ben gyümölcstermesztés folyt ezen a vidéken. Napjainkban a gyümölcstermesztés fontos tartó pillére az osztrák mezőgazdaságnak Napjainkban  400 hektáron virulnak a különféle gyömölcsfák. Nem hiába nevezik Kukmirnt „das Brennende Dorf”-nak (~ lepárló falunak, számtalan termelő dolgozza fel gyümölcsének jó részét párlattá, köztük nem egy a szakmában és fogyasztók számára jól csengő név is fellelhető.”

Az alma mellett más gyümölcsökkel is találkozhatunk a nagy forgalmú utaktól távol eső, mégis könnyen megközelíthető község határában (az alma mellett körte, szilva, barack)  A gyümölcsökből a párlat mellett egyéb feldolgozott termék is készül, például ivólé és lekvárok.

A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Snapsz- és párlat kóstoló túra során, mely egyben nyitott porták napjaként is működik majd,  lehetőség adódik több mint 50 kitüntetésekkel is elismert párlat és likőr kóstolására:

  • Párlat-, likőr- és gyümölcslékóstolás a gyümölcstermelő Zinnernél, a pálinkafőző Freismuthnál, a Nikles gyümölcskertészetben, a specialitások lepárlójánál, a Lagler családnál, a Fliedler család gyümölcsudvarában, Hoanzl gyümölcsösénél és a Zotter gyümölcsudvarban
  • A régió ízei 6 különböző állomáson (finom, kiadós és édes)
  • Zene, hagyomány és kulturális program az út mentén
  • a túra hossza 5,1 km, a szintkülönbség: 171 méter
  • A kóstolócsomag tartalma: 1 kóstolópohár, 5 különféle  kóstoló minden állomáson (párlat, likőr, levek egyéb specialitások…), 1 ínyenc-kalauz, mely minden információt tartalmaz a túráról és az egyes kertészetekről és szeszfőzdékről, 1 ingyenes transzport Stegersbachból, illetve Güssingből (10:00-tól óránként)
  • Részvételi díj: € 16.- (elővásárlás € 13.-)

A rendezvény megnyitó gálavacsora egy nappal korábban, szeptember 13-án este 18.00-kor zajlik majd a Kroboth Fogadóban (Gasthof Kroboth – Limbacherhof; Limbach, 7543 Ausztria) A korlátozott létszám miatt csak bejelentkezéssel.  ( +43 3328 32003) info: https://www.suedburgenland.info/aktuelles/schnaps-genuss-meile/

További információk: http://www.schnapsgenussmeile.at

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

12 + hat =