Kezdőlap Ország-Világ Vas megye 2019-ben ismét elkápráztatta a vendégeket a sorokpolányi Kolos-kastély

2019-ben ismét elkápráztatta a vendégeket a sorokpolányi Kolos-kastély

Idén is megnyitotta kapuit a Kolos-kastély Sorokpolányban.

 

 

Minden évben egy napra megnyitja kapuit a látogatok előtt a Kolos-kastély és kastélypark. A vendégek a kastélyhoz tartozó Japán és Angolkertbe sétálgathattak kedvünk szerint, mindemellett pedig betekintést nyerhettek a kastély belsejébe is.

A kastély rövid története:
A kastélyt 1891-ben vásárolta meg Miklós Jánostól gróf Szapáry Géza m.kir. Főudvarmester idősebb fia, Szapáry László számára, aki ekkor mondott le londoni nagyköveti posztjáról.

A Szapáry család a kastélyt teljesen átépítette Meinig Artúr műépítész tervei szerint, amely 1898-ra készült el. A család anyai öröksége révén 1884-ben megszerezte a velencei Morosini-gyűjtemény egyharmadát, így jelentős képzőművészeti alkotások kerültek a falai közé.
1912-ben Gött Gyula vette meg, majd tőle 1916-ban dr.báró Haupt-Buchenrode István tulajdonába került. A báró 1927-28-ban jelentősen átépítette Leopold Bauer bécsi építészprofesszor tervei szerint.

A II. világháború végén a szovjetparancsnokság hadikórházként működtette a kastélyt. A kastélyban található levéltári iratokat ebben az időben égették el. 1946-ban a kastélyt a község kapta meg, 1947-től népi kollégium. 1950-es évek közepétől óvoda és iskolaként is működött 2002-ig. Az épületet ekkor Kolos László dán állampolgár vette meg, aki teljes mértékben helyre állította az épületet. Makay Tamás festőművész, Veledits Lajos restaurátor művész, Juhász Győző díszkovács, Fülöp Ferenc kőfaragómester és Józsa Miklósné táj-és kertépítő mérnök segítségével.

 

Szerk.: Csóka Dóra
Fotó: Csóka Dóra és Csonka András