20 éves jubileumát ünnepelte a Fúvósmuzsikáért Alapítvány

1

A Fúvósmuzsikáért alapítvány 20 éves jubileuma alkalmából Szombathely Város Fúvószenekara nagysikerű koncertet adott 2013. október 19-én a Don Bosco Művelődési házban. A koncert 18 órakor kezdődött; Kulka János: A zene című dalszövegét Lakrovits László nyá. alezredes szavalta el.

Majd egy induló következett és ezzel kezdetét vette a koncert.
Az Alapítvány elnök asszonyának  Bődi Líviának köszöntője után Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária kulturális, társadalmi és külkapcsolatokért felelős tanácsnoka, az est fővédnöke mondta el beszédét. A beszéd után ismét a zenéé lett a főszerep, Jacob de Haan két szerzeményét hallgathatta meg a közönség. Ezután az alapítvány régebbi elnökét, Pávé Kálmánt köszöntette az alapítvány. Majd egy olyan zeneszám következett, melyben olyan hangszer jutott főszerephez, ami a zenekarban elfoglalt helyéből adódóan ritkán jut főszerephez. A tuba szólót Szentgyörgyvári Tibor előadásában hallhattuk. A szünet előtti utolsó zeneszám egy nagyobb lélegzetvételű mű volt. Az utolsó mohikán című filmből hallhattuk Sólyomszem és Cora szerelmi történetét feldolgozó átiratot.

A szünet után zeneszámok özöne zúdult a fúvószenét kedvelő közönségre. Könnyed, ismert, ritmusos dallamok követték egymást a következő három darabban. Az Alapítvány az utánpótlásra is nagy gondot fordít. A jubileum alkalmából az Alapítvány egy olyan ifjú zenészt támogatott, aki szorgalmával, a próbákra járással és a szerepléseken való részvéttelével példa lehet a többi fiatal zenész számára. Ezt a hagyományt alapítványunk folytatni akarja a jövőben is, és talán ezzel egy kicsit hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a fiatalok egy kis ösztönzést kapjanak. És persze nem maradhatott el a zenekar köszöntése sem, hiszen az Alapítvány a zenekar támogatására jött létre. És megint zene – zene és zene.

DSC00040

A koncert végéhez közeledve a hangulat a tetőfokára ért. Az utolsó zeneszám után viharosan kitörő taps fogadta a zenekart, a BRAVO felkiáltással vegyesen.

A tapsnak köszönhetően ráadás szám következett, amely zeneszám végén a közönség felállva, ütemes tapssal köszönte meg a zenekar játékát. Majd ismét ráadás szám következett, mert a lelkes közönség nem hagyta abba a tapsot. Így a zenekar újra helyet foglalt és a zenekedvelők nagy örömére egy újabb számot játszottak el. A vastaps most sem maradhatott el, és a közönség hosszú perceken keresztül tapsolva köszönte meg ezt a koncertet.

DSC00032

Nyugodt szívvel mondhatjuk azt, hogy aki nem tudott eljönni a koncertre egy felejthetetlen, egyedülálló és nagyszerű eseményből maradt ki.

Köszönet Szombathely Város Fúvószenekarának ezért a nagyszerű élményért, és a továbbiakban is minden jót kívánunk, és azt hogy minél többször vehessünk részt ilyen nagyszerű koncerten. És külön köszönet a zenekar minden zenészének is!

DSC00027

A belépés ingyenes volt, de alapítványunk adományokat szívesen fogadott, amelyet egy nemes célra fog felhasználni.

A fúvószenekar következő koncertje 2013. december 7-én lesz a Bartók teremben, itt fogja tartani a hagyománnyá vált év végi koncertjét a zenekar.

DSC00106

Az Alapítvány minden támogatónak köszönetet szeretne mondani, aki hozzájárult az est sikeréhez. És minden személynek, aki adományával támogatta alapítványunkat.

Az alapítvány rövid története

1992-ben Horváth László hangszerkereskedő egy piccolót ajándékozott a fúvószenekarnak. Hogy ezt egy kicsit hivatalosabb formába öntsék, megalapította 1993. augusztus 13-án a Fúvósmuzsikáért Alapítványt. Az alapítvány akkori legfőbb céljainak a zenekar hangszerállományának teljes megújítása és az utánpótlás lehetőségének biztosítása volt. Az alapítvány pályázatok, adományok és az adó 1% felajánlásából valósította meg ezeket a célokat. Aztán 2001-ben mikor a zenekar egyesületté vált, az alapítvány a háttérből segítette a zenekart. Egészen 2011 márciusáig így valósult meg a két szervezet közötti együttműködés, ugyanis az alapítványnak és a zenekarnak ugyanaz volt az elnöke (Pávé Kálmán). Amikor 2011-ben a zenekar élén elnökváltás történt, ugyanazon év októberében az alapítványnál is egy új kuratórium kezdte meg a munkát. Az alapítványt egy 5 fős kuratórium vezeti. Az új zenekari vezetőség nagyobb szerepet kívánt az alapítványnak adni, és ez meg is mutatkozott 2012-ben, amikor az alapítvány feldolgozta a zenekar 55 éves történetét. 2012. október 19-én a NYME-SEK aulájában a kultúráért felelős alpolgármester nyitotta meg a zenekar történetét feldolgozó kiállítást, amelynek munkálatait az Fúvósmuzsikáért Alapítvány vállalta magára és szervezte meg, zenekari tagok segítségével. A kiállítás egyedülálló volt a zenekar, az alapítvány és a város életében is, hiszen a zenekar történetét még sohasem dolgozták fel ilyen nagymértékben. A kiállítás 2012. október 30-án a Berzsenyi Dániel Könyvtárban volt újra látható. És persze ez alkalomból nem maradhatott el egy jubileumi koncert sem, amelyet 2012. október 20-án a Bartók teremben rendezett meg a zenekar.

– Az alapítvány ekkor az egyik legfontosabb céljának a zenekar történetének minél pontosabb feldolgozását, a meglévő anyagok ápolását helyezte előtérbe. A mai napig folytatjuk azt a tevékenységet, mégpedig úgy, hogy igyekszünk a sajtóban megjelent cikkeket összegyűjteni, fényképeket készíteni, hogy maradandó emlékekkel tudjuk a következő kiállítást is megcsinálni. Az alapítványunk szívesen fogad minden olyan felajánlást! Legyen ez fénykép, dokumentum, emléklap vagy bármi, ami a zenekar történetével kapcsolatos. Ezúton kérem mindnyájukat, hogy amennyiben van rá lehetőségük, és úgy gondolják, hogy megtisztelnének bennünket azzal, hogy hozzá járulnak a zenekar történetének pontosabb megismeréséhez, akkor keressenek meg minket! A felajánló nevét a kiállításon fel fogjuk tüntetni azokon a tárgyakon, amelyeket felajánlottak.

♦ Fúvósmuzsikáért Alapítvány/H+

Facebook

1 komment

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

7 + tíz =