160 éve történt: Erzsébet és Ferenc József esküvője

0
A császári pár (Forrás: lamiastellina.altervista.org)

Az alig 17 éves bajor Erzsébet hercegnő és a hat évvel idősebb I. Ferenc József osztrák császár épp 160 éve kötött házasságot a bécsi Ágoston-rendiek templomában. A pár szerelmi házasságot kötött, bár a szinte még gyermek Erzsébet valószínűleg nem is sejtette, mi vár rá. Az eljegyzésre 1853. augusztus 19-én került sor. Az esküvőhöz a vőlegénynek engedélyre volt szüksége saját édesanyjától (aki eredetileg a lány nővérét szemelte ki fia hitveséül), Sisi apjától, Miksa bajor hercegtől, a bajor királytól – mint a Wittelsbach-ház fejétől, illetve a pápától is, minthogy első fokú unokatestvérek házasságáról volt szó, édesanyjaik testvérek voltak. Az engedélyt az osztrák birodalom ura természetesen megkapta. Fennmaradt köszönőlevele, melyet a bajor uralkodónak írt, jövendő feleségéhez fűződő őszinte érzésekről tanúskodik.

A menyasszony leendő hitvese arcképével (Forrás: forum.alexanderpalace.org)
A menyasszony leendő hitvese arcképével
(Forrás: forum.alexanderpalace.org)

A leendő császárnéra sok tanulás várt az esküvő napjáig, elsősorban az udvari etikettről, történelemről és a birodalom nyelveiről.  A dinasztikus érdekeknek megfelelően házassági szerződés is létrejött. A menyasszony viszonylag pórias hozományát a vőlegény egészítette ki a császárnéhoz illő mértékben. Erzsébet április 23-án vonult be a császári fővárosba, Bécsbe, lipicai lovak vontatta hintóban. A menyegzőt legalább tizenötezer gyertya, rengeteg virág, arany, drágakövek, és a díszruhában felvonuló arisztokrácia tette még előkelőbbé. A fárasztó esküvői ceremónia este fél hétkor kezdődött. A gyönyörű menyasszony nehéz, kopottfehér selyemruháját arany és ezüst hímzés díszítette, a kornak megfelelő stílusban. A hosszú csipkefátyol a legfinomabb brüsszeli csipkéből készült. A menyasszonyi koszorút narancsvirág, mirtusz, diadém ékesítette, a hercegnő gyémántokat viselt. Ruháját a hagyományoknak megfelelően adományként ajánlotta fel, miseruha készült belőle.

Ferenc József 1853-ban (Forrás: forum.alexanderpalace.org)
Ferenc József 1853-ban
(Forrás: forum.alexanderpalace.org)

A ceremóniát követően a palotában az ország legelőkelőbb urainak egyenként mutatták be az új császárnét. A formalitások után következhetett az ünnepi vacsora, legkorábban csak este tíz óra felé. A hosszúra nyúlt ünnepség még egy egész hétig tartott, három nappal az esküvő után, az udvari bálon a császárnénak ismét teljes pompában kellett megjelennie az udvar előtt. Ekkor táncoltak először Strauss Császárkeringőjére. A bécsi polgárság a Práterben láthatta Erzsébetet, amelyen nyitott hintóban hajtott végig a fiatal pár. Csak a szigorú etikett szabályainak megfelelő kötelezettségek teljesítése után gondolhattak a fiatalok a mézeshetek nyugalmára, melyet Laxenburgban töltöttek el.

A császári pár (Forrás: lamiastellina.altervista.org)
A császári pár
(Forrás: lamiastellina.altervista.org)

A fiatal császári pár boldogsága nem tartott sokáig. Erzsébet sorra szülte meg a tőle elvárt császári utódokat, de hamar belefáradt az állandó reprezentálásba, az etikett előírásaiba. Nagynénje, egyben anyósa hozzáállása sem könnyítette meg a lázadó természetű fiatal nő helyzetét. Ferenc József anyja mellé állt a legtöbb konfliktus során, és Sisi ezt megelégelte. A körülmények rányomták bélyegüket a szerelemként indult kapcsolatra, mely idővel barátsággá alakult át, de sosem lett már olyan, mint azon a forró augusztusi napon, mikor először vették észre egymást.

PT

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

9 + 16 =