Érdekességek, amiket feltétlenül tudni érdemes a KRESZ parknak és Szombathely egyik jellegzetes épületének, a víztoronynak helyet adó Brenner parkról!

1A park nevét az 1901 és 1914 között Szombathely polgármesterként tevékenykedő Brenner Tóbiásról kapta.

2A Szépítő Egyesület 1934-ben javasolta közparkká alakítását, mely egy évvel később meg is valósult.

3A park területe korábban a Szent Márton és Szőllős községek között elterülő Szőkeföld birtokhoz, ill. a Nagy Práterhez és a Brenner-kerthez tartozott.

4A harmincas években a kertet kerítés vette körül, de a város lakói szabadon látogathatták.

5A park bejáratánál található a barokk stílusban, a 19. század elején épült Brenner-villa az 1906-1908-as átépítés után nyerte el mai formáját.

6A szebb napokat is látott épület egy ideig Úttörőházként is funkcionált. 1989-ben renoválták, 1993 és 1999 között kaszinó működött az épületben, az ezredforduló óta pusztul, hajléktalanok tanyáznak itt.

7Talán sokan Kresz-parkként ismerik a parkot, nem véletlenül: 1966-ban társadalmi munka keretében itt alakították ki a közlekedési parkot.

8A ma már az AGORA kezelésében álló KRESZ-park a Magyar László Úttörő Házhoz tartozott, neve pedig Úttörő Ifjúsági Közlekedési Park volt.

9A parkban számos fafajta található, többek között japán akác, hárs, platán, juhar és luc is.

101950-ben ide került a Farkas János által készített, Puskint ábrázoló fehér márvány szobor.  A rendszerváltozásig emiatt Puskin-parknak nevezték a területet.

11A Brenner-villán kívül a parkban az 1929. május 20-án átadott víztorony is látható.

12Az 55 méter magas építményt 1945-ben bombatalálat érte, kupolája beszakadt, a födém, valamint a medence is megsérült. A víztornyot három év alatt állították helyre, 480 ezer forintból.

Fotó: viztorony.hu

13A 800 köbméteres tornyot a nyolcvanas években helyezték üzemen kívül, amikor feladatát a Parkerdőben kialakított medencék vették át.

14A víztorony jelenleg raktárként funkcionál, hasznosítására már több terv is született; kilátót, éttermet, közösségi teret is terveztek ide létrehozni – mindeddig sikertelenül.

Felhasznált irodalom:
Szombathely város kertkultúrája a XIX-XX. században / Tóth József, Somkuthy Ferenc. – Szombathely : MG Keresk. és Szolgáltató Bt., 2009. – 96 p. : ill., részben színes ; 31 cm


Frissítés – 2016.04.22.
Leégett az egykori Brenner-villa Szombathelyen: le kell bontani az épületet

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

2 × egy =