Kevesen tudják, hogy az élelmiszerfeleslegek keletkezése több szempontból is károsan hat környezetünkre. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2019-ben 11.000 tonna élelmiszert mentett meg, ezzel jelentősen csökkentve a klímaváltozást okozó CO2 kibocsátást. Az élelmiszerek megmentésével az Egyesület a nélkülözők mindennapjait is könnyebbé teszi.

Az élelmiszerfelesleg éves mennyisége Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80–100.000 tonnára becsüli.

Az élelmiszerfeleslegek megsemmisítése komoly terhet ró környezetünkre, a bomlás, égetés során keletkező gázok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. A felesleggé váló élelmiszer megtermeléséhez használt erőforrások pedig fölöslegesen terhelik a környezetet. Ha az élelmiszerpazarlás egy ország lenne, az Egyesült Államok és Kína után a 3. legnagyobb kibocsátó lenne.

Az Élelmiszerbank Egyesület 2019-ben 11.000 tonna, több mint 550 kamionnyi élelmiszert mentett meg a kidobástól, ezek az élelmiszerek gyártó és kereskedő cégektől származnak. Olyan élelmiszerfeleslegek, amelyek már nem jutnának el a fogyasztóhoz, mégis biztonsággal fogyaszthatóak (szezonális, közeli lejáratú termékek, stb). Az együttműködő cégek listája kategóriák szerinti bontásban elérhető az Egyesület honlapján.

11.000 tonna élelmiszer megmentésével 27.500 tonna CO2 kibocsátástól mentesül a Föld, ennyi CO2-t annyi fa tudna semlegesíteni, ami Józsefváros teljes területét elfoglalná. De nem csak a káros kibocsájtásunkat, hanem vízlábnyomunkat is csökkentjük az élelmiszerek megmentésével. 11.000 tonna mentett élelmiszer vízlábnyoma egy Eger méretű város éves vízfogyasztásának felel meg.

A megmentett termékek összértéke eléri a 7,5 milliárd forintot és közel 300.000 nélkülözőnek jelentenek segítséget a mindennapokban, közülük sokan napi szintű ellátást kapnak.

A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermék, húsáru, konzerv, édesség és egyéb hosszú lejáratú élelmiszerek mind-mind megtalálhatóak a nélkülözőknek átadott csomagokban.

„A Magyar Élelmiszerbank idén lesz 15 éves. Megalakulásunk óta összesen 73.000 tonna élelmiszert mentettünk meg, amelynek értéke közel 40 milliárd forint. Büszkék vagyunk erre az eredményre és köszönjük minden támogatónknak és partnerünknek, hogy mindez sikerülhetett. Célunk ebben az évben, hogy az élelmiszerpazarlás problémájáról és a lehetséges megoldásokról minél több hírt tudjunk adni. Hiszünk benne, hogy ezzel a globális felmelegedés elleni harc aktív részesei lehetünk”

– mondta Cseh Balázs, az Egyesület elnöke.

A kiosztott 11.000 tonna élelmiszerfeleslegen túl még sok ezer tonna élelmiszer vár megmentésre Magyarországon is. Az Élelmiszerbank Egyesület várja olyan élelmiszeripari cégek jelentkezését, akik feleslegeiket a megsemmisítés helyett jótékony célra adnák át.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítsük a nélkülözés és az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon. Az Élelmiszerbank működésével egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat. Az Élelmiszerbank több mint 15 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is.

Facebook

Szólj hozzá!

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code

négy × 2 =